
Med fokus på tillgänglighet
Göteborgs stadsmuseum vill vara ett tillgängligt museum för alla. Här kan du läsa mer om olika anpassningar.
Göteborgs stadsmuseum är ett kvarter stort och tre våningar högt. Det finns en karta över museet att hämta i museets reception. Där finns även museets värdar som kan visa vägen runt i museet. Hela museet nås med hiss.
Tillgänglighetsdatabasen
Göteborgs stadsmuseum finns i Tillgänglighetsdatabasen.
På entréplan ligger kafé, restaurang och Museibutik. Museets reception hittar du på plan 0, en trappa ner innanför entrén. Där möts du av museets värdar som gärna tipsar om vad du kan se och göra i museet.
På plan 2 finns basutställningar om Göteborgs historia. På plan 3 finns utställningar som visas kortare tid och Barnens museum.
Toaletter finns i receptionen och på varje våningsplan. Garderober finns i receptionen. Skötrum finns vid receptionen och på plan 3 vid Barnens museum.
Lokaler
Alla utställningar kan nås med hiss. Högre trösklar har ramper, några lägre trösklar saknar detta. I entrén finns en tillgänglighetsanpassad toalett samt en rullstol till utlåning. Scenen i foajén har ramp. Det finns blindskrift i hissarna. Den stora hörsalen i museet har hörslinga. Övriga lokaler saknar hörslinga. Du kan självklart ta med din assistanshund till oss!
Foajé och reception
Här finns plankarta över huset på svenska och engelska.
Här finns också en blisskarta.
Utställningen Göteborgs födelse
Utställningstexterna finns tillgängliga i ett punktskriftshäfte och en audioguide finns att låna i receptionen. Kontakta receptionen dagen före besöket, om ni önskar låna en milestone (audioguide) med syntolkning.
Utställningen Värdefullt
Utställningstexter, fördjupningar, föremål och filmer finns i appen ”Värdefullt”. I appen finns även möjlighet att lyssna på texterna och göra val som teckenspråk, engelska eller lättläst svenska. Det går självklart bra att använda de stationära skärmarna som finns i utställningen. Appen finns enbart att ladda ner och använda för Android, ej IOS/Apple/Iphone.
Tillgänglighet i Urbanum
Filmerna i bion i utställningen Urbanum har svensk undertext, är teckenspråkstolkade och syntolkade. Utställningstexterna finns som brailleskrift. Fråga personalen i recpetionen. Urbanum kan nås via hiss.

Bild på kompendium med punktskrift.
Funktek
Läs mer om projektet Funktek och Stadsmuseets arbete med tillgänglighet här.
Frågor
Har du frågor som om tillgängligheten i museet kan du också kontakta värdarna i museets reception:
031-368 36 00.
E-post: stadsmuseum@kultur.goteborg.se