Aktivitet

Historieonsdag: Snarsmon och Skojareberget

Ons 9 april 2025
18:00 – 19:00
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Boka
Google

Platser laddade med resandefolkets historia

Hösten 2024 fattade länsstyrelsen i Västra Götaland efter en lång process ett unikt beslut om fornminnesförklaring av två platser som berättar om resandefolkets kultur och historia. Resandefolket är en del av den nationella minoriteten romer och de båda platserna, Snarsmon i Tanums kommun och Skojareberget i Dals-Eds kommun, beskrivs i länsstyrelsens beslut som platser laddade med historia. Vad är det som gör dessa platser så unika och representativa att de nu, trots sin relativt nutida historia, förklaras som fornminnen? Om detta talar etnologen Bodil Andersson.

Andersson är etnolog och verksam vid Østfoldmuseene – Halden Museum i Norge. Hon har under lång tid arbetat med resandefolkets kulturminnen i det svensknorska gränsområdet vid Østfoldmuseene och Bohusläns museum, bland annat som redaktör för boken Snarsmon – resandebyn där vägar möts (2008) och som projektledare för Resandekartan.

Fotograf: Karin Skoglund

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se

Fler föreläsningar, olika tider

Alla aktiviteter
Hisingen – ön i gränslandet
Ons 26 feb
Föreläsning kvällstid
Hisingen – ön i gränslandet Gränsen är utgångspunkten för boken ”Hisingen – ön i gränslandet”, men den tar också ett helhetsgrepp om Hisingens historia.
18:00 – 19:00
Queer onsdag: Religion och queerhet i Sverige idag
Ons 5 mar
Föreläsning kvällstid
Queer onsdag: Religion och queerhet i Sverige idag I den här föreläsningen kommer Elin Lundell berätta om sin pågående forskning om och med religiösa, troende och praktiserande hbtqia+-personer.
18:00 – 19:00
Stadens statyer: Historiska förebilder och ståtliga statyinvigningar
Ons 12 mar
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Historiska förebilder och ståtliga statyinvigningar I den här föreläsningen berättar idéhistorikern Magnus Rodell om statyernas roll under senare delen av 1800-talet och det tidiga 1900-talet.
18:00 – 19:00
Historieonsdag: Göteborgs judiska historia
Ons 19 mar
Föreläsning kvällstid
Historieonsdag: Göteborgs judiska historia Under 1900-talets första årtionden bodde en stor del av Göteborgs judiska befolkning i kvarteren runt Haga och Linnégatan.
18:00 – 19:00
Stadens statyer: Kända och hemlighetsfulla
Ons 26 mar
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Kända och hemlighetsfulla Varför restes statyer i städerna? Vilka avbildades och vem var konstnärerna bakom? Vem bekostade alla dessa nya skulpturer och varför? Och varför är det så få kvinnor som är avbildade?
18:00 – 19:00
Inställt
Stadens statyer: Tio män och fem kvinnor
Ons 26 mar
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Tio män och fem kvinnor I den här föreläsningen kommer Charlotta Hanner Nordstrand att göra nedslag i Göteborgs tidiga statyhistoria, men även i senare verk av både kvinnliga och manliga skulptörer i Göteborgs stenstad.
18:00 – 19:00
Hultmans holme – stadsdelen som försvann
Tors 27 mar
Föreläsning dagtid
Hultmans holme – stadsdelen som försvann Hur såg livet ut på Hultmans holme? Var kommer namnet ifrån? Hur var stämningen i området och vad finns kvar av stadsdelen idag?
13:00 – 14:00
Queer onsdag: Första kärlekar, valda familjer och queera liv
Ons 2 apr
Föreläsning kvällstid
Queer onsdag: Första kärlekar, valda familjer och queera liv Seniora berättelser från ett queert Göteborg
18:00 – 19:00
Fornminnesföreningen: Vad gömmer sig i jorden i Husaby?
Ons 2 apr
Föreläsning kvällstid
Fornminnesföreningen: Vad gömmer sig i jorden i Husaby? Hör mer om ett forskningsprojekt i Husaby som nu drivs av Västergötlands museum i samarbete med ett antal övriga föreningar.
18:00 – 19:00
Historieonsdag: Snarsmon och Skojareberget
Ons 9 apr
Föreläsning kvällstid
Historieonsdag: Snarsmon och Skojareberget Vad är det som gör dessa platser på samma gång är så unika och representativa att de nu, trots sin relativt nutida historia, förklaras som fornminnen?
18:00 – 19:00
1800-talets Sydamerikahandel
Tors 10 apr
Föreläsning dagtid
1800-talets Sydamerikahandel Den här föreläsningen lyfter fram en ofta bortglömd del av Göteborgs historia.
13:00 – 14:00
Stadens statyer: Monumentala dilemman
Ons 16 apr
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Monumentala dilemman I den här föreläsningen resonerar Ulf Zander om det svårlösta dilemma som utmärker statyer.
18:00 – 19:00