Historieonsdag: Medeltida mat
Vad kan medeltidens västsvenskar ha ätit? Med hjälp av historiska källor som kokböcker, räkenskaper, testamenten, skönlitteratur och arkeologiska lämningar kan vi få veta mer om den medeltida befolkningens mat, matlagning och måltidsvanor.
Vilken roll spelade mat och måltider i det medeltida samhället? Hur kunde mat bevaras över tid? Och framför allt; vad smakade det?
I det här föredraget får vi inte bara veta vad de historiska källorna kan berätta, utan vi får också ta del av erfarenheter och reflektioner som bygger på matlagning utifrån medeltida recept. Eva Andersson, doktor i historia, som också tycker om att laga medeltida mat introducerar oss till en värld av gröt, bröd, fisk och kött – och annorlunda kryddning.
Föreläsningen arrangeras i samarbete med Institutionen för historiska studier vid Göteborg universitet och hålls av Eva Andersson, doktor i historia, Institutionen för historiska studier, och del av forskarnätverket #matarv, Göteborgs universitet.
Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att visningen börjar. Ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se
Är du i behov av teckenspråkstolk? Hör av dig senast 14 dagar innan programpunkten äger rum så bokar vi en tolk. Mejla till: stadsmuseum@kultur.goteborg.se