Historieonsdag: Krogliv i Göteborg
Krogar, värdshus och gästgiverier var viktiga nav i både stadsliv och resande under tidig modern tid. Här kunde man äta, dricka, övernatta – och ibland både rumla och spela. Men bakom de ofta färgstarka namnen och livliga miljöerna fanns ett hårt reglerat system, där staten styrde både utskänkning, beskattning och ordningsfrågor.
I den här föreläsningen följer Erik Hallberg, docent i historia, krogarnas förändring från 1600-talets stallplatser och stadsportskrogar till 1800-talets klassindelade restauranger. Vi möter nykterhetsivrare, kvinnliga krögare, punktskatter och serveringskrav – och vi får också en inblick i vad som faktiskt serverades på krogen. Vad åt man till ölet, och vilka klassiker står sig än idag?
Föreläsningen arrangeras i samarbete med Institutionen för historiska studier vid Göteborg universitet och hålls av Erik Hallberg, docent i historia, Institutionen för historiska studier, och del av forskarnätverket #matarv, Göteborgs universitet.
Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att visningen börjar. Ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se
Är du i behov av teckenspråkstolk? Hör av dig senast 14 dagar innan programpunkten äger rum så bokar vi en tolk. Mejla till: stadsmuseum@kultur.goteborg.se