Aktivitet

Historieonsdag: Göteborgs judiska historia

Ons 19 mars 2025
18:00 – 19:00
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Boka
Google

Obs! endast individuell bokning med fullständigt namn och telefonnummer. Se mer under praktisk info nedan.

Linnégatan och Haga

Under 1900-talets första årtionden bodde en stor del av Göteborgs judiska befolkning i kvarteren runt Haga och Linnégatan. I den här föreläsningen tar Elisabeth Punzi avstamp i personliga minnen från människor som föddes och levde i Haga och områdena runt Linnégatan när hon ringar in historien om hur den judiska befolkningen kom att bosätta sig, leva och verka i dessa områden, och vad som idag finns kvar av det judiska kulturarvet.

Elisabeth Punzi är leg psykolog, docent i psykologi och kulturarvsforskare vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Judiska Församlingen i Göteborg och är en del av uppmärksammandet av 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länken, endast individuell bokning med fullständigt namn och telefonnummer. Observera att vi har väskförbud i föreläsningssalen och att det finns ett begränsat antal skåp. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Inget insläpp efter att föreläsningen börjat. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se

Fler föreläsningar, olika tider

Alla aktiviteter
Fornminnesföreningen: Från Stenålder till vikingatid i Vårgårdatrakten
Ons 5 feb
Föreläsning kvällstid
Fornminnesföreningen: Från Stenålder till vikingatid i Vårgårdatrakten I den här föreläsningen berättas om huslämningarna som har dateringar från mellanneolitikum till vikingatid och som saknar motstycke inom västgötsk arkeologi.
18:00 – 19:00
Queer onsdag: En queer balansakt
Ons 5 feb
Föreläsning kvällstid
Queer onsdag: En queer balansakt I den här föreläsningen får vi ta del av strategier för att kunna skriva om homosexualitet i en tid då det var straffbart.
18:00 – 19:00
Historieonsdag: Det judiska Marstrand
Ons 12 feb
Föreläsning kvällstid
Historieonsdag: Det judiska Marstrand Den judiska bosättningen i frihamnen illustreras genom berättelser om människor och platser som vittnar om ett rikt och brokigt judiskt liv i den sprudlande stadsbilden.
18:00 – 19:15
Att tänka på romarriket i Göteborgs stadsbild
Tors 13 feb
Föreläsning dagtid
Att tänka på romarriket i Göteborgs stadsbild Antiken har varit förebild och ideal under många perioder i historien och arvet från antiken är också ständigt närvarande i Göteborgs stadsbild.
13:00 – 14:00
Historieonsdag: Potatisspritens uppfinnare
Ons 19 feb
Föreläsning kvällstid
Historieonsdag: Potatisspritens uppfinnare I den här föreläsningen tar Hanna Sundblad, genom ord, bild och lite sång med oss tillbaka till det pulserande 1700-talet och levandegör den driftiga, nyfikna och orädda Eva som många kallar för Sveriges första kvinnliga kemist.
18:00 – 19:00
Hisingen – ön i gränslandet
Ons 26 feb
Föreläsning kvällstid
Hisingen – ön i gränslandet Gränsen är utgångspunkten för boken ”Hisingen – ön i gränslandet”, men den tar också ett helhetsgrepp om Hisingens historia.
18:00 – 19:00
Queer onsdag: Religion och queerhet i Sverige idag
Ons 5 mar
Föreläsning kvällstid
Queer onsdag: Religion och queerhet i Sverige idag I den här föreläsningen kommer Elin Lundell berätta om sin pågående forskning om och med religiösa, troende och praktiserande hbtqia+-personer.
18:00 – 19:00
Stadens statyer: Historiska förebilder och ståtliga statyinvigningar
Ons 12 mar
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Historiska förebilder och ståtliga statyinvigningar I den här föreläsningen berättar idéhistorikern Magnus Rodell om statyernas roll under senare delen av 1800-talet och det tidiga 1900-talet.
18:00 – 19:00
Historieonsdag: Göteborgs judiska historia
Ons 19 mar
Föreläsning kvällstid
Historieonsdag: Göteborgs judiska historia Under 1900-talets första årtionden bodde en stor del av Göteborgs judiska befolkning i kvarteren runt Haga och Linnégatan.
18:00 – 19:00
Stadens statyer: Kända och hemlighetsfulla
Ons 26 mar
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Kända och hemlighetsfulla Varför restes statyer i städerna? Vilka avbildades och vem var konstnärerna bakom? Vem bekostade alla dessa nya skulpturer och varför? Och varför är det så få kvinnor som är avbildade?
18:00 – 19:00
Hultmans holme – stadsdelen som försvann
Tors 27 mar
Föreläsning dagtid
Hultmans holme – stadsdelen som försvann Hur såg livet ut på Hultmans holme? Var kommer namnet ifrån? Hur var stämningen i området och vad finns kvar av stadsdelen idag?
13:00 – 14:00
Fornminnesföreningen: Vad gömmer sig i jorden i Husaby?
Ons 2 apr
Föreläsning kvällstid
Fornminnesföreningen: Vad gömmer sig i jorden i Husaby? Hör mer om ett forskningsprojekt i Husaby som nu drivs av Västergötlands museum i samarbete med ett antal övriga föreningar.
18:00 – 19:00