Aktivitet

1800-talets Sydamerikahandel

Tors 10 april 2025
13:00 – 14:00
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Boka
Google

En ofta bortglömd del av Göteborgs historia

I början på 1800-talet inleddes för första gången direkta handelsförbindelser mellan Sverige och Brasilien. Vad som började i blygsam skala utvecklades till en omfattande och ekonomiskt betydelsefull verksamhet, och kom med tiden även att inbegripa andra regioner i Sydamerika, innan förbindelserna minskade i mitten på 1800-talet. Göteborg – och Göteborgsfartyg – var en central del av Sydamerikahandeln, där en stor del av lockelsen låg i tillgången på kolonialvaror som råsocker och kaffebönor direkt från produktionsområdena. Stadens handlare, industriägare och redare, för att inte tala om alla skeppare och sjömän, kom därmed på olika sätt i kontakt med den sydamerikanska kontinenten.

I den här föreläsningen lyfter Pierre Strandberg, doktorand i Historia på Institutionen för historiska studier vid Göteborgs Universitet fram en ofta bortglömd del av Göteborgs historia.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Institutionen för historiska studier vid Göteborg universitet.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se

Fler föreläsningar, alla tider

Alla aktiviteter
Hisingen – ön i gränslandet
Ons 26 feb
Föreläsning kvällstid
Hisingen – ön i gränslandet Gränsen är utgångspunkten för boken ”Hisingen – ön i gränslandet”, men den tar också ett helhetsgrepp om Hisingens historia.
18:00 – 19:00
Queer onsdag: Religion och queerhet i Sverige idag
Ons 5 mar
Föreläsning kvällstid
Queer onsdag: Religion och queerhet i Sverige idag I den här föreläsningen kommer Elin Lundell berätta om sin pågående forskning om och med religiösa, troende och praktiserande hbtqia+-personer.
18:00 – 19:00
Stadens statyer: Historiska förebilder och ståtliga statyinvigningar
Ons 12 mar
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Historiska förebilder och ståtliga statyinvigningar I den här föreläsningen berättar idéhistorikern Magnus Rodell om statyernas roll under senare delen av 1800-talet och det tidiga 1900-talet.
18:00 – 19:00
Historieonsdag: Göteborgs judiska historia
Ons 19 mar
Föreläsning kvällstid
Historieonsdag: Göteborgs judiska historia Under 1900-talets första årtionden bodde en stor del av Göteborgs judiska befolkning i kvarteren runt Haga och Linnégatan.
18:00 – 19:00
Stadens statyer: Kända och hemlighetsfulla
Ons 26 mar
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Kända och hemlighetsfulla Varför restes statyer i städerna? Vilka avbildades och vem var konstnärerna bakom? Vem bekostade alla dessa nya skulpturer och varför? Och varför är det så få kvinnor som är avbildade?
18:00 – 19:00
Inställt
Stadens statyer: Tio män och fem kvinnor
Ons 26 mar
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Tio män och fem kvinnor I den här föreläsningen kommer Charlotta Hanner Nordstrand att göra nedslag i Göteborgs tidiga statyhistoria, men även i senare verk av både kvinnliga och manliga skulptörer i Göteborgs stenstad.
18:00 – 19:00
Hultmans holme – stadsdelen som försvann
Tors 27 mar
Föreläsning dagtid
Hultmans holme – stadsdelen som försvann Hur såg livet ut på Hultmans holme? Var kommer namnet ifrån? Hur var stämningen i området och vad finns kvar av stadsdelen idag?
13:00 – 14:00
Queer onsdag: Första kärlekar, valda familjer och queera liv
Ons 2 apr
Föreläsning kvällstid
Queer onsdag: Första kärlekar, valda familjer och queera liv Seniora berättelser från ett queert Göteborg
18:00 – 19:00
Fornminnesföreningen: Vad gömmer sig i jorden i Husaby?
Ons 2 apr
Föreläsning kvällstid
Fornminnesföreningen: Vad gömmer sig i jorden i Husaby? Hör mer om ett forskningsprojekt i Husaby som nu drivs av Västergötlands museum i samarbete med ett antal övriga föreningar.
18:00 – 19:00
Historieonsdag: Snarsmon och Skojareberget
Ons 9 apr
Föreläsning kvällstid
Historieonsdag: Snarsmon och Skojareberget Vad är det som gör dessa platser på samma gång är så unika och representativa att de nu, trots sin relativt nutida historia, förklaras som fornminnen?
18:00 – 19:00
1800-talets Sydamerikahandel
Tors 10 apr
Föreläsning dagtid
1800-talets Sydamerikahandel Den här föreläsningen lyfter fram en ofta bortglömd del av Göteborgs historia.
13:00 – 14:00
Stadens statyer: Monumentala dilemman
Ons 16 apr
Föreläsning kvällstid
Stadens statyer: Monumentala dilemman I den här föreläsningen resonerar Ulf Zander om det svårlösta dilemma som utmärker statyer.
18:00 – 19:00