24 november 2018 ─ 22 september 2019

Jobba, leva, bo –
Bilder av ett samhälle

En utställning där fotografen Jens S Jensens ikoniska dokumentärfoton av invånare i Hammarkullen och
arbetare på Volvofabriken i Torslanda mötte samtida bilder och berättelser.

Boy on the wall, Hammarkullen. Foto: Jens S Jensen, Göteborgs stadsmuseums arkiv.

Unikt kultur- och fotohistoriskt värde

2015 gick en av landets främsta dokumentärfotografer bort. Jens S Jensen vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet i stadsdelen Hammarkullen, som han dokumenterade åren 1973-2013. 2018 blev det klart att Stadsmuseet fått förtroendet att förvärva och tillgängliggöra Jensens fotografier och berättelser. En rik produktion av unikt kultur- och fotohistoriskt värde.

Den 24 november 2018 öppnade utställningen ”Jobba, leva bo – bilder av ett samhälle” som byggde på Jensens dokumentärfotografier och texter. Dessa har inspirerade Stadsmuseet att samla in nya röster från såväl Hammarkullen som Volvo. Mycket har förstås hänt sedan sjuttiotalet, men var något sig likt? Vad tänker människor idag om sitt arbete och sitt boende? I skärningspunkten mellan samhälle och individ, arbete och fritid, dåtid och samtid, framträder inte bara människors drömmar och livssituation, utan också självbilder och stadsbilder i ständig förändring.

Tillfälliga utställningar som visats i anslutning till Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Mixgården Hammarkullens fritidsgård

Mixgården flyttar in på Stadsmuseet och öppnar en egen tillfällig utställning i anslutning till ”Jobba, leva, bo- bilder av ett samhälle”, där de tolkar Jensens bilder i en nutidskontext och skildrar vardagen i Hammarkullen. I samband med detta anordnar de en rad programpunkter på museet.

Utställningen pågick 24 nov 2018-13 jan 2019

”Ordna livet – sjutton böcker” – en fotoutställning av studenter på Akademin Valand

Studenter från andra året på Akademin Valands kandidatutbildning i fotografi ställer ut fotoböcker som de gjort i relation till tematiken i utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle”. Studenterna har i flera fall utgått från den egna livssituationen, händelser och platser i sitt tidigare liv eller arkivmaterial. Det har blivit startpunkt för att ställa viktiga frågor kring bland annat könsroller, tvingande samhällsstrukturer, och människans påverkan på miljön.

Utställningen pågick 26 jan-24 mars 2019

424 – Hammarkullens natur

Under åtta år har Göteborgsbaserade fotografen Hendrik Zeitler dokumenterat sin närmiljö i Hammarkullen. I utställningen visas bilder från boken ”424” som utkom 2014 och blev utsedd till vinnare i Svensk Bokkonst samma år.

Utställningen pågick 13 april – 23 juni 2019