6 FEBRUARI 2021–26 mars 2023

inzoomat

Kända och okända göteborgsbilder från 1850-talet fram till idag.

Denna utställning frågar sig ständigt: Vad är det vi inte har fått se tidigare? Vad kan vi hitta, och visa? Det är en rik utställning som undviker att bli spretig trots sina många perspektiv.

/Göteborgs-Posten

utställning

bilden av göteborg

Det finns hundratusentals bilder av staden Göteborg. Men vad kan en bild berätta mer än det uppenbara? Vad händer utanför blickfånget? Hur många lager av berättelser finns? Utställningen visar både kända och okända göteborgsbilder från 1850-talet fram till idag.

forskningsprojekt

tidernas göteborg

Utställningen bygger på forskningsprojektet ”Tidernas Göteborg” där Göteborgs stadsmuseum tidigare samverkade tillsammans med Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Kamerareportage, Riksarkivet Göteborg, Göteborg & Co, Göteborgs-Posten och Bokförlaget Max Ström. Projektet är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och pågår fram till maj 2023.

mera fotografier

bok i butik

En tidsresa som löper över 400 år – från det att staden fick sina stadsprivilegier av Gustav II Adolf ända fram till dagens dynamiska metropol. Bokens bilder kompletteras av Göteborgskännaren Kristian Wedels berättelser, fyllda av fakta, iakttagelser och anekdoter.

Finns att köpa i museibutik

digitala visningar

Vad är göteborgsbilder? Med Marie Hellervik, samlingsintendent

Om gator och torg med Kristian Wedel, journalist Göteborgs-Posten

Fotograf – ett kvinnoyrke? Med Daniel Finnholm, museipedagog

Om promenerandets kulturhistoria med Marie Hellervik, samlingsintendent

Om krögardrottning Karlander med Daniel Finnholm, museipedagog

Om pressfotografernas Göteborg med Kristian Wedel, journalist Göteborgs-Posten