grejen med göteborg

grejen med BIngolotten

Har du spelat Bingolotto någon gång? Om du gjorde det på 1990-talet, så var du en del av ett av
de största spelfenomen som Sverige någonsin sett!
Och givetvis började det i Göteborg.

I utställningen Grejen med Göteborg finns en ordentligt inplastad Bingolott. Den är från 1994, och en av ungefär 100 miljoner lotter som såldes det året. Nästan alla spelade Bingolotto då, och nästan alla tittade på bingolotto. Uppesittarkvällen den 23 december 1995 hade mer än tre miljoner tittare. Och utvecklingen hade gått snabbt.

Priserna kom från olika företag och kunde vara allt från färsk kyckling till en ny bil.

Leif ”Loket” Olsson årets TV-personlighet

De första pilotprogrammen av Bingolotto sändes i Kållevisionen. Det var en lokal kabel-TV i Göteborg. Året var 1989, och grundidén var inte att göra TV, utan att få fler människor att spela bingo, så att det kom in mer pengar till föreningsidrotten. Bingo i TV helt enkelt. Det stora lyftet kom när programmet flyttade in i nystartade TV4 år 1991. Då blev direktsänd lottdragning kombinerat med underhållning en nationell succé. Dansbanden var ett självklart inslag och programledaren Leif ”Loket” Olsson utsågs redan 1992 till årets TV-personlighet. En timme på bästa sändningstid lördag kväll utökades snart till två timmar. Priserna kom från olika företag och kunde vara allt från färsk kyckling till en ny bil.

En bingolott från 1994 försedd med skal av hårdplast.

En Bingolott från 1994. Lotten sitter inmonterad i en tjock genomskinlig plastbehållare och kom till museet på detta sätt. Foto: Kristin Lidell

90-talets finanskris skapade gisslandrama

Programmet blev en succé, men sedan fanns det naturligtvis en baksida. Bingolottos framgång sammanföll med den stora finanskrisen 1990-1994. Idrotten blev tvungen att dra in mer av sina egna pengar. Det gjorde att Bingolotto blev lite av ett gisslandrama. Idrottsföreningarnas ekonomi blev beroende av sålda bingolotter. Idrottande barn tvingades sälja lotterna. Deras föräldrar och andra anhöriga tvingades köpa dem. Och så satt alla där på lördagskvällen. De svåra tiderna gjorde dessutom att fler människor kom i ett ekonomiskt pressat läge, och drömmen om en storvinst blev viktigare.

Om just den här lotten är en vinstlott, det vet vi inte, men nog platsar en bingolott i en utställning om Göteborgs moderna historia.