göteborgs garedrob

porträtt
Ellen sahlin

Vem var ellen sahlin?

Ellen Sahlin föddes 1887 och drev barnklädesbutik på Kungsgatan i Göteborg. På äldre dagar tecknade Ellen ner sitt liv genom kläder hon burit från 16-årsåldern och framåt. I Göteborgs stadsmuseums bibliotek står en bok som heter ”Mina klänningar 1903-1928”. Boken innehåller självbiografiska skisser och reflektioner över Ellens Sahlins liv, allt berättat genom kläder hon burit. Skisserna ser du längst ner på sidan.

Uppväxten

Ellen Sahlins liv handlar till stora delar om konfektion. Familjen driver först en konfektionsfabrik och senare en barnklädesaffär. God kvalitet och strategiska val gör ”Sahlins Barnbeklädnadsmagasin” till en framgångsrik butik under tidiga 1900-talet.

År 1887 föds Ellen i skånska Eslöv av sin mor Maria. Hon är yngst i en syskonskara på sju barn. Ellens far Carl-Peter har sedan tidigare ytterligare fyra barn som han har fått med sin första fru Anna från Tolånga. Hon dör redan vid trettio års ålder. Efter Annas död gifter Carl-Peter om sig med Annas yngre syster Maria som ännu inte är tjugo år fyllda. Tillsammans får de alltså Ellen.

1899 begärs familjens företag, Sahlins konfektions AB, i konkurs och samma år flyttar Ellens mamma Maria från Eslöv till Göteborg. Väl på plats startar hon ganska snart en barnklädesbutik på Kungsgatan. En kort tid efter att Maria har kommit tillrätta i Göteborg kommer Ellen efter och gör henne sällskap. Ellen är vid det här laget elva år och mor och dotter bor i ett litet rum innanför butiken. Efter ett tag bär det av till en våning på hörnet av hörnet av Parkgatan och Vasagatan där de bor de tre trappor upp utan hiss. Ganska snart efter inflyttningen kommer även pappa Carl-Peter som gör Ellen och Maria sällskap i bostaden vid Vasaplatsen. Ellen börjar så småningom på Ljunggrens skola, men endast 68 år gammal dör Carl-Peter 1902.

Butiken flyttar

Åtta år senare, 1910, bestämmer sig Maria för att flytta butiken. Det nya läget för affären blir på hörnet vid korsningen Korsgatan och Kungsgatan. Ett klokt och strategiskt val visar det sig. Försäljningen går bra och snart bor även Maria och Ellen på samma adress.”Mors beslut att flytta sin butik till ett mera trafikerat läge visade sig vara både framsynt och välbetänkt. Flera av Göteborgs största affärer – senare även varuhus – låg i grannskapet och många av kunderna i dessa blev även mors kunder. Av den fruktade konkurrensen från Wettergrens märktes alls ingenting och inte heller från några andra företag i staden som hade börjat för barnkläder. Men så kunde ingen av dessa erbjuda sina kunder sådana av det fina Sahlinska fabrikatet.”, skriver Ellen i sin självbiografi.

Stil & styrka

Mor Marias motto för arbetet är ”Stil & styrka” vilket uppenbarligen är en framgångsrik väg. Affärerna går bra. Det bär av till en ny adress och levnadsstandarden för mor och dotter förbättras.” Omsättningen i mors affär steg undan för undan och därmed också inkomsterna. Mor kunde unna sig en bekvämare bostad med möjligheter att ha en jungfru boende hos oss. Vi flyttade därför in i en våning i ett nytt kvarter vid Aschebergsgatan, där vi tillsammans redde oss ett riktigt vackert hem, varvid mors goda smak och mina jul-och vårgratifikationer kom väl till pass.”

Mamma Maria dör 30 oktober 1926. Fyra år senare bor Ellen Sahlin på Arkivgatan 3 och hon blir kvar på samma adress fram till sin död 1956. Hon är då skriven som handlande i telefonkatalogen och har telefonnummer 160282.

Skisserna

De finns i en upplaga i utställningen Göteborgs garderob. Du kan även se samtliga skisser i PDF nedan.