Göteborg berättar

Möt Viola

Från Utby mot Kviberg, Liseberg, Järntorget och Berlin – Violas värld öppnar sig åt många håll.
Hon gillar att gå på café, spela handboll och sjunga. Tar sig ofta fram på cykel.

Jag gillar det cafét ganska mycket, och liksom det torget vid Andra Lång med fontänen och så. Det är kul för det brukar finnas så mycket att göra. Det finns alltid något nytt som man kan hitta på där, typ gå och fika eller gå på någon föreställning eller så.

Med elcykel till skolan

Viola är åtta år gammal när vi träffar henne. Hon går i tvåan på Fjällboskolan i Utby, området där Viola bor med sin mamma och lillasyster. Ganska nyss flyttade hennes pappa till Partille, så där bor hon också.

Därifrån åker hon cykel till skolan med sin pappa. Han har en elcykel med en låda framtill där Viola och hennes syster får plats båda två. Om det är kallt på vintern tar de in en filt, och ”om vi inte hinner äta frukost hemma på någon skoldag så brukar vi få äta i den lilla vagnen”.

Viola i sitt rum

Viola gillar Liseberg, Götaplatsen och området kring Långgatorna. Foto Stefan Edetoft.

Mycket att göra i centrum

Viola tycker det är kul att gå på Liseberg, hon gillar det mesta utom zombierna i spökhuset. Hon har också varit många gånger på Götaplatsen, för att lyssna på musik eller gå på teater med förskolan. Det är en bra och lite mysig plats, tycker hon.

Hon är ganska ofta i stan eftersom hennes farmor bor i Haga. Farmodern och hennes man driver ett kafé på Andra Långgatan, där är Viola med ibland.

– Jag gillar det cafét ganska mycket, och liksom det torget vid Andra Lång med fontänen och så. Det är kul för det brukar finnas så mycket att göra. Det finns alltid något nytt som man kan hitta på där, typ gå och fika eller gå på någon föreställning eller så.

Dessutom har Viola precis fått sin första kusin, som också bor i stan och som hon gärna hälsar på.

Framtidsplaner

När hon börjar sjätte klass måste hon byta skola. Det kan bli till en nybyggd i Kviberg. Där byggs det även lägenheter som Viola kan tänka sig att flytta till så småningom. Och hon skulle gärna bli lärare i framtiden. Hon är inspirerad av sin egen lärare, som är bra: ”Det verkar så kul, att man liksom får bestämma och får hitta på roliga saker med sina elever.”

Men hon vill även fortsätta med handboll, det spelar hon på lördagar. Violas mamma är tränare och ibland är det små cuper, med vänskapsmatcher. Hon sjunger i en kör också, som håller till på ett café i Utby och leds av Violas kompis mamma. De brukar ha uppvisningsshower med speciella kläder.

Bergsjön och Berlin om somrarna

Ungefär två gånger i veckan händer det att hon leker med kompisar efter skolan. Då går de hem till varandra, efter att ha tagit reda på om det passar för föräldrarna. Sen leker de ofta inne, kanske med lego, eller spelar spel – men inte dataspel.

Hon håller också på och lär sin syster att cykla utan stödhjul. Viola tycker det går bra att cykla på gatorna i området, det är inte jättemycket trafik och det finns cykelbanor. Men till skolan får hon inte ta sig själv för då måste man passera en större väg.

På somrarna badar hon ganska mycket i Bergsjön dit hon åker buss, bil eller cyklar – ofta med en kompis. Hon brukar också åka till Berlin och hälsa på släktingar. Hennes mamma kommer från Tyskland så Viola pratar bra tyska.

Viola N, född 2010, intervjuperson nr 82, intervjuad 2019-01-16 för projektet Göteborg berättar.