Program

Händer på museet

Alla programpunkter ingår i entrén om inget annat står angivet.

februari
ons 19 feb
18.00–19.00

Hatbrott på nätet – vad är det?  

Onsdagsföreläsningar Teckenspråkstolkad

Anmälningar av hatbrott på nätet ökar kraftigt. Men vad är egentligen ett hatbrott på nätet? Och vad är yttrandefrihet? Tillsammans med Demokrati- och hatbrottsgruppen region väst pratar vi om vad som är olagligt att skriva på nätet.

Läs mer
sön 23 feb
13.00 och 14.30
>Bild från introduktionsrummet i Göteborgs garderob

Familjevisning av Göteborgs garderob

Familjesöndag

I samband med familjesöndagen ”Min garderob” håller vi två familjevisningar av utställningen Göteborgs garderob. Följ med på en spännande tur bland drömklänningar och barnkläder. Kan kläderna berätta hur man hade det hemma? Vart kom kläderna ifrån? Och hur var det att leka i helt vita kläder?

Läs mer
sön 23 feb
13.00-16.00
Klippdocka

Kreativ verkstad: Min garderob

Familjesöndag

Kjol eller byxa? Hatt eller käpp? Vad hade du haft på dig om du levde förr i tiden? Med inspiration av stadsmuseets utställning Göteborgs garderob skapar vi klippdockor tillsammans. 

Läs mer
tis 25 feb
15.00
Teckningen är hämtad från boken Reformdrägten (1885) och gjord av textilkonstnären Hanna Winge. Den föreställer en kvinna i nynordisk reformdräkt vid sidan av en kvinna klädd i fransk galatoalett.

Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

Tisdagsklubben Teckenspråkstolkad

Det sena 1800-talets Sverige präglades av olika reformrörelser. En av dessa var dräktreformrörelsen som ville befria svenska kvinnor från ett utländskt modeslaveri och förändra deras sätt att klä sig. Symbolen för svenskornas slaveri under modet var korsetten, och 1885 förklarade en grupp kvinnor i Stockholm krig mot klädesplagget. Det blev uppstarten för en trettioårig strid mot trånga snörliv och långa släp.

Läs mer
ons 26 feb
18.00
en trave med böcker

Bokserien Hundra år i Göteborg

Göteborgs hembygdsförbund

"Hundra år i Göteborg" berättar om villkor och händelser i staden sedan tidigt 1900-tal. Åtta volymer behandlar medicinen, konst, litteratur, utbildning, industrier och idrott. Lyssna till Gudrun Nyberg som berättar om projektets tillkomst och Gudrun Lönnroth, medförfattare till utgåvan "Stadsbilden", som berättar om bebyggelsen, hur staden förändrats, och vilka idéer som präglat staden. 

Ett föredrag med Göteborgs hembygdsförbund.  Hämta din biljett i museets reception från klockan 10 samma dag.  Ingår i entrébiljetten. Föreläsningssalen är utrustad med hörslinga.

Läs mer
mars
sön 1 mar
13.00 och 14.30
ett kollage av olika ansikten

Visning av utställningen Vi & Dom

Visningar

Vi & Dom är en utställning som bränner till och berör, där du som besökare får tänka, känna och reflektera. Visningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser. Hämta din platsbiljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet. 

Läs mer
tis 3 mar
15.00
en kvinna till sjöss i svartvitt

Kvinnor till sjöss

Sjöfartsmuseets #dykupp

Om kvinnors erfarenheter till sjöss och på land – som sjömän, sjömanshustrur, kokerskor, redare och pirater. En alldeles för osynlig historia.

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser, hämta din biljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet.

Läs mer
ons 4 mar
18.00 – 19.00
Logo, Gays in Angered

Gays In Angered

Queer onsdag

GIA – Gays in Angered finns för att ge hbtq-ungdomar en frizon där de kan bolla tankar om identitet, kön och sexualitet, och få träffa andra med liknande erfarenheter. GIA grundades i Angered 2012. Det är en plats som erbjuder ungdomar en paus från en vardag som annars kantas av trans- och homofobi. För de ungdomar som inte kommit ut för sin familj eller sina närstående, blir GIA en av få arenor som de kan vara sig själva på. Varför behövs mötesplatser som GIA och vad går arbetet ut på? Det är några av de frågor som Tanya Charif, grundare av GIA och Sabina Lashari, verksamhetsansvarig för GIA, försöker ge svar på. 

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser, hämta din biljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet. 

Läs mer
lör 7 mar
12.00 och 13.30

Visning av Hem i Haga

Hem i haga

Följ med på en visning av museets museilägenheter i Haga. Vi rör oss från 1700-talet till 1930 i ett par olika historiska hem. Begränsat antal platser, max 20 personer, Årsbiljett eller entrébiljett krävs (går ej att köpa på plats). Föranmäl dig i museets reception. Samling utanför Hem i Haga på Haga. 

Ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser. Föranmäl dig i museets reception. I samarbete med Folkuniversitetet. 

Läs mer
sön 8 mar
15.00
väggmålning på kvinna som håller upp sin arm och visar muskeln

Specialvisning – Lön för mödan?

Visningar

2019 tjänade kvinnor i genomsnitt 48000kr/år mindre än män. På internationella kvinnodagen uppmärksammar vi kvinnors av- och oavlönade arbete.

Följ med Stadsmuseets pedagog Emilie Zachrisson på en guidad visning i museets utställningar där vi pratar om kvinnors arbete genom tiderna.

Visningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser. Hämta din platsbiljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag.

Läs mer
tis 10 mar
15.00
Prinsessan Cecilia är den mest välkända och omtalade av Gustav Vasas och Margareta Leijonhufvuds fem döttrar.

1000 kvinnor från medeltid till nutid

Tisdagsklubben Teckenspråkstolkad

Varför finns inga kvinnliga konstnärer, vetenskapsmän, politiker? Den frågan väcks så snart historia av olika slag ska skrivas. En av anledningarna är att historieskrivningen vilar på befintliga biografiska lexikon, där kvinnor sällan förekommer. Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, SKBL, ändrar på detta.  Maria Sjöberg, professor i historia, Göteborgs universitet, gästar museet och berättar om arbetet med SKBL.

Hämta din biljett i museets reception från klockan 10 samma dag. Föreläsningen ingår i entrébiljetten och genomförs i samarbete med Folkuniversitetet. 

Läs mer
ons 11 mar
18.00
1700-tals-väggkakel som arkeologerna hittade vid grävningen av Gamla varvet, med motiv som för tankarna till de tre vise männen

Framtidens arkeologi

Arkeologikvällar

Stipendieutdelning och föredrag av arkeologistudenter, samt Fornminnesföreningens årsmöte. Fornminnesföreningens uppsatsstipendium delas ut till arkeologistudenter vilka presenterar sina uppsatsämnen. Passa på att komma och lyssna på framtidens forskare och arkeologer!  Efter stipendieutdelning håller Fornminnesföreningen i Göteborgs årsmöte, alla intresserade är välkomna.

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett.

Läs mer
sön 15 mar
13.00 och 14.30
Foto från ett av utställningens rum

Visning av Göteborgs födelse

Visningar

Göteborgs födelse kantas av krig och konflikter. Med hjälp av verkliga livsberättelser, hundratals föremål ur våra samlingar och arkeologiska fynd får vi en inblick i hur vardagslivet tedde sig på 1600-talet, och hur staden kom att bli en ledande handelsmetropol. 

Läs mer
tis 17 mar
15.00
 rumslig bild från Sjöfartsmuseets tidigare Lasse Dahlquist-utställning (2010) bestående av ett antal skärmar med bilder och text

Lasse Dahlquist

Sjöfartsmuseets #dykupp

Det har sagts att ingen svensk som någonsin har sjungit allsång kan ha missat att sjunga en sång av Lasse Dahlquist. Han blev kanske 1900-talets mest välkände svenske artist, åtminstone i Göteborg. Han förkroppsligade och satte ton till hamnstaden och skärgården som ingen annan under sin långa artistkarriär. Men det finns mycket mer att berätta om honom än bara Brännö Brygga: han sjöng in över 700 sånger, men han var också sjöman, familjefar och luciageneral. Vi illustrerar med intressanta bilder och ger smakprov på några av hans många låtar.

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser, hämta din biljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet.

Läs mer
ons 18 mar
18.00–19.00
bild på polis

Går det att vara gay och polis?

Onsdagsföreläsningar

Vad händer inom Polismyndigheten vad gäller hbtq-arbete? Hur var det att vara polis och homosexuell på 80-talet och hur är det idag? Inom Polisen är det relativt få homosexuella män som är öppna med sin sexuella läggning. Naturligtvis finns de, men varför syns de inte? Göran Stanton är polis och hbtq-aktivist. Idag arbetar han med att skapa förtroende mellan polis och civilsamhälle med fokus på hbtq och normativa frågor. Tillsammans med Jeanette Larsson, som även hon tidigare arbetat inom Polisen kommer Göran Stanton att tala om vikten att våga vara den en är och om att arbeta med HBTQ-frågor inom Polisens väggar. 

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser. I samarbete med Polismuseet och Folkuniversitetet. 

Läs mer
sön 22 mar
13.00
bild från ett av rummen. Vita kläder står utställda.

Visning av Göteborgs garderob

Visningar Teckenspråkstolkad

Följ med på en guidad visning  av vår nya modeutställning, Göteborgs garderob. Här gläntar vi på dörren till en annan tid. Vi möter allt från ateljésydda drömklänningar i siden till en liten lappad barnjacka, som slutat sina dagar som isolering i ett torp. Vad kan ett enskilt plagg berätta? Vad kan modet avslöja om sin tid? Och hur kan museets modesamling påverka oss idag?

Visningar ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser. Hämta din platsbiljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet. 

Läs mer
sön 22 mar
13.00 och 14.30
rosa korsett

Visning av Göteborgs garderob

Visningar

Följ med på en guidad visning av modeutställningen Göteborgs garderob. Här gläntar vi på dörren till en annan tid. Utställningen fokuserar på tiden runt 1880–1930, när klädfabriker tar plats i ett växande Göteborg och förändrar hur människor ser på mode, konsumtion och inte minst varandra.

Läs mer
tis 24 mar
15.00
Bild på Maja Gunns verk, Odd Toile, från tidigare utställningar. Odd Toile består av en serie toiler (testplagg) där Maja Gunn kombinerat traditionellt kodade kvinnoplagg och mansplagg i fram- respektive bakstycken.

Kläder som (köns)konstruktion 

Tisdagsklubben

Kan kläder förändra vem du är och hur påverkas du av kläderna du sätter på dig? Utifrån sin forskning och sitt konstnärliga arbete kommer Maja Gunn att prata om genus och queer i relation till den klädda kroppen. Detta har hon också utforskat genom olika metoder och perspektiv i sin bok Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity[2016] (2018).

Maja Gunn är professor på programmet Textil-Kropp-Rum på HDK Valand och Fil. Dr. i Design. Hennes forskning har blivit mycket uppmärksammad och hon föreläser och har utställningar över hela världen. 

Hämta din biljett i museets reception från klockan 10 samma dag. Föreläsningen ingår i entrébiljetten och genomförs i samarbete med Folkuniversitetet. 

Läs mer
ons 25 mar
18.00
Teckning över Haga på 50-talet av Stig-Allan Agroth.

Stig-Allan Agroth - Konstnär och göteborgsprofil

Göteborgs hembygdsförbund

Tecknaren Stig-Allan Agroth (1920-2007) föddes i Haga, utbildade sig i teckning och arbetade som reklamtecknare i Göteborg under 44 år. På fritiden tecknade och målade han ständigt: Göteborgsmotiv, bokomslag, idrottsprofiler, naturbilder och familjebilder. Niclas Agroth - barnbarn till Stig-Allan - har ärvt denna stora bildskatt som han menar bör bli tillgänglig för göteborgarna. Niclas berättar om sin morfar och visar foton och teckningar.

Ett föredrag med Göteborgs hembygdsförbund. Hämta din biljett i museets reception från klockan 10 samma dag.  Ingår i entrébiljetten. Föreläsningssalen är utrustad med hörslinga.​

Läs mer
sön 29 mar
13.00 och 14.30
ett kollage av olika ansikten

Visning av utställningen Vi & Dom

Visningar

Vi & Dom är en utställning som bränner till och berör, där du som besökare får tänka, känna och reflektera. Visningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser. Hämta din platsbiljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet. 

Läs mer
sön 29 mar
13.00-16.00
arkivaffisch med barn som demonstrerar

Modig familjesöndag

Familjesöndag

Kom och bli en del av 1900-talets kamp för jämställdhet tillsammans med projektet MOD. Gör din egen rättighetspin och följ med på rättighetsjakt genom museet.

Projektet MOD drivs av Bohusläns museum. Begränsat antal platser till rättighetsjakterna. Hämta din biljett i museets reception från klockan 10 samma dag. Programpunkten ingår i entrébiljetten och genomförs i samarbete med Bohusläns museum och Folkuniversitetet.

Läs mer
tis 31 mar
15.00
illustration i svart och gult med texten hamnarnas musik, en svart båt samt en svart not

Hamnarnas musik

Sjöfartsmuseets #dykupp

Kända musikstilar som tango, jazz och pop, men också andra, mindre och mer okända musikstilar har uppstått i mötet mellan människor i hamnstäder och spridits över haven av sjömännen. Vi berättar om handelsvägar, musik och människor och något om musikstaden Göteborg.  Vi spelar förstås också smakprov på olika stilar. Hur låter förresten egentligen en äkta sjömansvisa?

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser, hämta din biljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet.

Läs mer
april
ons 1 apr
18.00
foto från Hemi haga, ett middagsbord

Hem i haga

Hem i haga

Följ med på en visning av museets museilägenheter i Haga. Vi rör oss från 1700-talet till 1930 i ett par olika historiska hem. Begränsat antal platser, max 20 personer, Årsbiljett eller entrébiljett krävs. Föranmäl dig och köp din biljett i museets reception. Samling utanför Hem i Haga. I samarbete med Folkuniversitetet.

Läs mer
ons 1 apr
18.00 – 19.00
logo för the Unstraight Museum

The Unstraight House

Queer onsdag

Det finns ännu inga museer med ett internationellt HBTQI+-fokus och det vill föreningen bakom det virtuella museet The Unstraight Museum ändra på. Under många år har de planerat för en fysiskt plats, där berättelser från ett internationellt HBTQI+community står i centrum. Ulf Peterson, en av grundarna till The Unstraight museum, berättar om hur denna plats kan stärka internationella samarbeten och ge röst åt grupper som tidigare ej fått höras eller synas.

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser. I samarbete med Folkuniversitetet. 

Läs mer
sön 5 apr
13.00 och 14.30
Foto från ett av utställningens rum

Visning av Göteborgs födelse

Visningar

Göteborgs födelse kantas av krig och konflikter. Med hjälp av verkliga livsberättelser, hundratals föremål ur våra samlingar och arkeologiska fynd får vi en inblick i hur vardagslivet tedde sig på 1600-talet, och hur staden kom att bli en ledande handelsmetropol. 

Läs mer
tis 7 apr
15.00
Arkivbild från Göteborgs stadsmuseum föreställande en teaterföreställning med politiska plakat

Politik, teater och förändring

Tisdagsklubben

Göteborgs teaterliv förändrades radikalt under de sista decennierna av 1900-talet. För institutionsteatrarna innebar förändringen en konstnärlig förnyelse. Samtidigt bildades fria teatergrupper med en tydlig politisk agenda som arbetade mot en ny publik. Dessa skeenden blev ett brott inom svensk teaterhistoria som kan ses i repertoarer och publiktilltal än idag. Med Tomas Forser, Professor em vid Göteborgs universitet och huvudredaktör för trebandsverket Ny svensk teaterhistoria.

Hämta din biljett i museets reception från klockan 10 samma dag. Föreläsningen ingår i entrébiljetten och genomförs i samarbete med Folkuniversitetet.​ 

Läs mer
ons 8 apr
18.00
bild på et bokomslag i klara färger

Punny Prehistory – med humor och kunskap i högsta hugg

Arkeologikvällar

Att sprida kunskap och intresse för det förflutna är ibland något av en utmaning. Så hur tog vi oss an det? Med humor såklart! Föredraget centrerar kring boken Punny Prehistory och hur en kan gå tillväga för att skapa intresse och lyfta delar av det förflutna som ibland hamnar i skymundan. Föreläsare är Emma Backelin och Alexandra Mahlén Selenius.

Föreläsningssalen är utrustad med hörslinga. Hämta din biljett i museets reception från klockan 10 samma dag. Ingår i entrébiljetten. 

Läs mer
sön 12 apr
13.00 och 14.30
rosa korsett

Visning av Göteborgs garderob

Visningar

Följ med på en guidad visning av modeutställningen Göteborgs garderob. Här gläntar vi på dörren till en annan tid. Utställningen fokuserar på tiden runt 1880–1930, när klädfabriker tar plats i ett växande Göteborg och förändrar hur människor ser på mode, konsumtion och inte minst varandra.

Läs mer
tis 14 apr
15.00
Arkivbild från den gamla Majorna. svartvit bild på människor och en spårvagn.

Lag och ordning i Majorna

Sjöfartsmuseets #dykupp

Det har sagts att när Göteborg inkorporerade Majorna blev det ordning och reda i den gamla sjöfartsförstaden. Vi berättar om Majornas utveckling från 1800-talets mitt med fattigdom, alkohol, krogar och bus till 1900-talets regleringar och stadsplanearbete. Vilken roll spelade Göteborgs stad? Vad gjorde andra krafter i samhället? Vi funderar på stadsutveckling och Majornas speciella utmaningar. Frågan är kanske: blev det lag och ordning?

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser, hämta din biljett i museets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet.

Läs mer
ons 15 apr
18.00–19.00
foto på Christer Mattsson

Det hatfulla språket

Onsdagsföreläsningar Teckenspråkstolkad

Det finns många olika rasistiska grupperingar och många olika ord för att beskriva den yttersta högern. Högerpopulister, högerextremister, alternativhögern, rasideologer, nationalsocialister osv, vad har de gemensamt och hur gör de bruk av språk och symboler Christer Mattsson är föreståndare för Segerstedtinstitutet och forskar bland annat om radikalisering till högerextrema och rasideologiska miljöer.

Föreläsningen ingår i museets entrébiljett. Begränsat antal platser. I samarbete med Polismuseet och Folkuniversitetet. 

Läs mer

Sidor