Hur hamnade vi här?

Byggdes Göteborg verkligen i ett träsk? Vem var biskopen i Biskopsgården? Och varför finns det ingen spårvagn nummer 12? Stadsmuseet och Göteborgs 400-årsjubileum har efterlyst göteborgarnas frågor om Göteborgs historia. Hundratals frågor har strömmat in och ett tiotal får nu svar i videoserien ”Hur hamnade vi här? - tio filmer om göteborgs historia".

Programledare: Ylva Berglund, intendent, och Håkan Strömberg, historiker och pedagog på Stadsmuseet.

Läs mer
Läs mer om videoserien i vårt pressmeddelande.
Reportage i P4: Varför alla heter Glenn - avslöjas i film om Göteborg.
Artikel i Vårt Göteborg: Göteborgarnas historiefrågor blir kortfilm.
Artikel i Svensk historia: Göteborgarnas historiefrågor besvaras i ny videoserie.

AVSNITT 10: Var är brudarna? Tio göteborgskvinnor som borde fått staty!
I det allra sista avsnittet i vår succéserie ”Hur hamnade vi här?” frågar sig Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg: Var är brudarna? Göteborgs historia kryllar av betydelsefulla kvinnor, men varför är det så tyst om dem och var i all världen är deras statyer? Endast ett ynkligt fåtal namngivna kvinnor finns avbildade. Den första reste så sent som 1987 – då Karin Boye intog sin plats invid stadsbiblioteket. För att åtgärda denna sneda könsfördelning presenterar vi stolt: Tio kvinnor som borde fått en staty.

AVSNITT 9: Göteborgs grundande - och vad hette den allra första göteborgaren?
I dagens avsnitt går Stadsmuseets Håkan Strömberg och Ylva Berglund till botten med Göteborgs historia. Där finner de ängsmarker, pekande nederländare, muttrande Nya Lödösebor, tveksamma skattesystem - och en invandrare som blir stadens första medborgare. Hör också mer om de svenska arkitektutbildningarna som lämnade lite övrigt att önska på 1600-talet, och vem som är Göte i namnet Göteborg.

AVSNITT 8: Göteborgs elände - historiska katastrofer som drabbat staden
Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg blåser i domedagsbasunerna och svarar på frågan om vilka eländen som drabbat vår snart 400-åriga stad. Följ med på en katastrofresa från 1600-talet till nutid genom de fyra elementen: jord, luft, eld - och lite vatten.

AVSNITT 7:  Slottsskogen – eller jakten på det försvunna slottet
Varför heter det Slottsskogen? Där finns väl inget slott? Följ med Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg på en promenad från medeltid till nutid genom stadens populäraste park. Bland polishus och flamingos hittar de en kommunalpolitiker med en nationalromantisk vision, gyttjetävlingar, pliktfylld lek - och det sorgliga ekot av ett medeltida slott som blivit till grus.


AVSNITT 6: På spåret - om hästpojkar, lera och gåtan om spårvagnslinje 12
Varför finns det ingen spårvagnslinje 12? Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg reder ut förvirringen i en spårbunden resa runt Göteborg. Förutom 12:ans eventuella existens, reder de också ut varför Göteborg inte har begåvats med en tunnelbana, samt varför det finns så lite spårvagnsräls på Hisingen. Och vad passar bättre i dessa dagar när spårvagnstrafiken firar 140 år i stadens tjänst? En gammal trotjänare, mer aktuell än någonsin - som Ylva berättar mer om avsnittet.

AVSNITT 5: Namnet Gothenburg - och varför alla heter Glenn i Göteborg
Idag bjuder vi på ett engelskt temanummer - som går åt skogen. Stadsmuseets Håkan Strömberg och Ylva Berglund hukar under paraplyerna vid Engelska kyrkan och svarar på frågorna varför Göteborg kallas Lilla London och varför staden har ett engelskt namn. Dessutom korskopplar de namnet Glenn med fotboll och jazz. Ett engelskt specialavsnitt som förstås går åt pipsvängen, men inte på det vis ni tror.

AVSNITT 4: Skansen Lejonet - om hjältinnan Emerentia och dubbelsvansade lejon.
Ylva och Håkan bestiger Skansen Lejonet och stöter på den bortglömda krigshjältinnan Emerentia och ett lejon med två svansar. Varför blir Ylva så besviken över historien bakom det dubbelsvansade lejonet - och varför råder det allmän lejonfeber i Göteborg?

AVSNITT 3: Jubileumsutställningen 1923 - eller varför firade Göteborg sin 302-årsdag?
2021 firar Göteborg 400 år. Häng med Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg på en resa till sommaren 1923 när Göteborg firade sitt 300-årsjubileum. Vid Götaplatsen ståtade en gigantisk jubileumsutställning som innefattade såväl linbana, minnestempel, näckrosdammen som Göteborgs Konstmuseum och Liseberg. Men varför firades Göteborgs 300-årsjubileum 1923 och inte 1921? Och vad gjorde kungen och Einstein här?

AVSNITT 2: Ramberget - eller vad har actionhjälten Rambo med berget att göra?
Det blir kulturhistoria på hög nivå när Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg bestiger toppen av Ramberget på Hisingen på jakt efter svar på frågan: vad har egentligen Rambo med berget att göra? Det blir också en hel del äpplen, korpar och skottar - och en välkommen talövning - i detta vårt andra, rafflande avsnitt i videoserien ”Hur hamnade vi här? - tio filmer om Göteborgs historia”.

AVSNITT 1: Pottsoppan - eller hur renades avloppsvattnet förr?
Håkan och Ylva djupdyker ner i den göteborgska pottsoppans grumliga innehåll. Vägen till dagens avloppssystem kantas av koleraepidemier och ett orenat Göta älv. Vi får också bekanta oss med den bortglömde hjälten Johan Richert – vars underbara vision om att gräva ett kloaknät i den göteborgska blåleran och faktiskt gjorde Göteborg först i Sverige med ett fungerande avloppssystem.

Trailer: