Göteborgarnas historiefrågor

Byggdes Göteborg verkligen i ett träsk? Vem var biskopen i Biskopsgården? Och varför finns det ingen spårvagn nummer 12? Stadsmuseet och Göteborgs 400-årsjubileum har efterlyst göteborgarnas frågor om Göteborgs historia. Hundratals frågor har strömmat in och ett tiotal får nu svar i videoserien ”Hur hamnade vi här? - tio filmer om göteborgs historia" som sänds i museets och jubileets sociala mediekanaler. Ett nytt avsnitt publiceras varje fredag med start 30 aug 2019!

Följ oss på sociala medier för att inte missa något!

Programledare: Ylva Berglund, intendent, och Håkan Strömberg, historiker och pedagog på Stadsmuseet.

Läs mer
Läs mer om videoserien i vårt pressmeddelande.
Reportage i P4: Varför alla heter Glenn - avslöjas i film om Göteborg.
Artikel i Vårt Göteborg: Göteborgarnas historiefrågor blir kortfilm.
Artikel i Svensk historia: Göteborgarnas historiefrågor besvaras i ny videoserie.

AVSNITT 3: Jubileumsutställningen 1923 - eller varför firade Göteborg sin 302-årsdag?
2021 firar Göteborg 400 år. Häng med Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg på en resa till sommaren 1923 när Göteborg firade sitt 300-årsjubileum. Vid Götaplatsen ståtade en gigantisk jubileumsutställning som innefattade såväl linbana, minnestempel, näckrosdammen som Göteborgs Konstmuseum och Liseberg. Men varför firades Göteborgs 300-årsjubileum 1923 och inte 1921? Och vad gjorde kungen och Einstein här?

AVSNITT 2: Ramberget - eller vad har actionhjälten Rambo med berget att göra?
Det blir kulturhistoria på hög nivå när Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg bestiger toppen av Ramberget på Hisingen på jakt efter svar på frågan: vad har egentligen Rambo med berget att göra? Det blir också en hel del äpplen, korpar och skottar - och en välkommen talövning - i detta vårt andra, rafflande avsnitt i videoserien ”Hur hamnade vi här? - tio filmer om Göteborgs historia”.

AVSNITT 1: Pottsoppan - eller hur renades avloppsvattnet förr?
Håkan och Ylva djupdyker ner i den göteborgska pottsoppans grumliga innehåll. Vägen till dagens avloppssystem kantas av koleraepidemier och ett orenat Göta älv. Vi får också bekanta oss med den bortglömde hjälten Johan Richert – vars underbara vision om att gräva ett kloaknät i den göteborgska blåleran och faktiskt gjorde Göteborg först i Sverige med ett fungerande avloppssystem.

Trailer: