400

EN Lånemarknad
växer fram

Räntor, regleringar och förbud. Att hitta ett väl fungerande system för lån är inte lätt. Dagens lånemarknad har vuxit fram med tiden och kommer sannolikt att fortsätta förändras. Utforska krediter i denna ekonomihistoriska djupdykning med fokus på 1800-talets Göteborg.

4000

Bankkontoret

Utforska föremålen på bankkontoret.

Upptäck mer

4100

Det kontant­lösa samhället

På 1700-talet var Sverige ett kontantlöst samhälle – helt enkelt eftersom det rådde brist på kontanter. På den tiden kunde pengarna faktiskt ta slut. Men det fanns ett alternativ: reverser, skuldsedlar som talade om hur mycket pengar en person var skyldig en annan. 

Upptäck mer

4200

Bubblan spricker

I början av 1800-talet låg flera länder i Europa i krig. Frankrike försökte pressa andra länder att sluta handla med Storbritannien. När fransmännen tvingade in Danmark i det här så kallade kontinentalsystemet sköt britterna sönder Köpenhamn. När Sverige tvingades gå med 1809 blev många oroliga, men i Göteborg avlossades faktiskt inte ett enda skott.  

Upptäck mer

4300

Vem ska rädda Göteborg?

På 1820-talet fick Göteborg nödlån från Stockholm. Efter krigen i Europa hade Göteborg hamnat i ekonomisk kris. Den som ville låna pengar för sin dagliga verksamhet, till exempel en butiksägare, kunde gå till den nyöppnade Göteborgs Sparbank. Ännu vanligare var att ta lån på den informella lånemarknaden. 

Upptäck mer

4400

Spara och slösa

År 1820 öppnade något helt nytt i Göteborg: landets första sparbank. Grundaren hette Eduard Ludendorff och hade invandrat från Polen. Idén var att göteborgarna skulle sätta in sina pengar, och att banken sedan skulle låna ut dem. De som lånade fick betala ränta, och en del av den räntan gick till dem som satt in pengarna. Banken behöll mellanskillnaden. 

Upptäck mer

4500

Att tjäna pengar på pengar: de första bankerna

Banker kan startas för att staten vill reglera låneverksamheten, underlätta för befolkningen och utveckla ekonomin, men också av rent affärsintresse. Det går ju att tjäna pengar på att förmedla lån. 

Upptäck mer

4600

Pappas pengar och mikrolån

Det var inte bara banker som lånade ut pengar. Många lån hölls inom familjen. Den som behövde låna pengar gick till en släkting eller bekant. Det fanns även mer yrkesmässiga utlånare. Idag skulle de kallas informella bankirer. De var privatpersoner som hade överskott från sitt företag, eller kanske hade fått ett arv, som de använde som lånekapital. 

Upptäck mer

4700

Stads­mäklaren: spindeln i låne­nätet

Antalet privata lån ökade under 1800-talet, från fem miljoner 1820 till 100 miljoner 1900. Verksamheten var så omfattande att den skapade en helt egen yrkesgrupp: stadsmäklare. En stadsmäklare lånade inte ut sina egna pengar, utan omgav sig med en krets av personer som var villiga att låna ut. 

Upptäck mer

4800

Vem litar på vem?

De informella bankirerna och stadsmäklarna var inte styrda av Riksbankens ränta, och kunde snabbt anpassa ränta, lånetid och annat efter konjunkturer och händelser i omvärlden. En bra mäklare kände också sina göteborgare. Han visste vilka som gick att lita på. 

Upptäck mer

4900

Lyxfällan

Ett historiskt värde ger en förankring in i samtiden från historien – det är sant, det hände verkligen och här är föremålet som var med om allting. 

Upptäck mer