4200

Bubblan
spricker

I början av 1800-talet låg flera länder i Europa i krig. Frankrike försökte pressa andra länder att sluta handla med Storbritannien. När fransmännen tvingade in Danmark i det här så kallade kontinentalsystemet sköt britterna sönder Köpenhamn. När Sverige tvingades gå med 1809 blev många oroliga, men i Göteborg avlossades faktiskt inte ett enda skott.Brittiska flottan blockerade Göteborgs skärgård med sina skepp, men lät hamnen vara öppen för handel.

Fartygen låg på redd ut till Vinga. Med 10 000 soldater och lika många män i transportflottan var engelsmännen ibland fler än hela stans befolkning. De behövde äta och dricka, så efterfrågan på varor ökade rejält och därmed även priserna. Det blev dyrt att leva i Göteborg.

Men för stadens handlare innebar kriget glada dagar. Köpmännen började låna pengar för att kunna handla mer och göra högre vinster. De privata lånebankerna Göteborgs diskont och Göta kanals diskont lånade under ett år ut hela sju miljoner kronor. Diskonterna som var föregångare till de moderna bankerna var viktiga i handelsstaden Göteborg. Inom varuhandeln fanns ett stort behov av lån, så kallade krediter.

Men bubblan sprack. När det blev fred i Europa 1815 återgick stadens ekonomi till de nivåer som varit före kriget. Färre handelsfartyg kom hit och Göteborg hamnade i ekonomisk kris. Diskonterna kraschade och tvingades lägga ner. Än en gång blev det svårt för privatpersoner och företag i Göteborg att låna pengar.

Teckenspråk: Bubblan spricker.