nytt i publikens monter!

kändisarnas restaurang

I publikens monter får våra besökare själva bestämma innehållet. Just nu visar göteborgaren Elisabeth Petersson upp bilder och föremål från den legendariska restaurangen Ett rum och kök, som på 1960- och 70-talet lockade ett kändistätt klientel.

Mellan 1968 och 1975 drev Hans och Inger Pettersson en mycket populär och livad liten restaurang som hette ’Ett rum och kök’. Det var dit, där hotell Sheraton ligger idag, som artister, skådespelare, journalister och andra sökte sig efter spelningar, föreställningar och dagens arbete.

Man håller upp en gästbok med bild

Ägaren Hans Pettersson visar stolt upp sin gästbok, som bland annat rymmer en illustration av konstnären Ardy Strüwer, som idag finns representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm. Foto: Hjörnearkivet/Pelle Lund

Historiska hälsningar från 1960-talets kändisar

På restaurangen fanns en närmast legendarisk gästbok. Dess hälsningar vittnar om ett kändistätt klientel, som inte hade några problem att få ihop en fyndig vers, en kul teckning eller ett lika hjärtligt som kreativt tack. Vad sägs om: ”Inga verser, inget svammel. Bara: ’Tack!’ och ’Povel Ramel’”. Detsamma gällde för utformningen av menyn, där samsades humor, trams och lek med ett stort fokus på gästernas kända ansikten och namn. Scrolla ner för att bläddra igenom både menyn och gästboken. Och glöm inte att spana in Publikens monter på Stadsmuseet, där göteborgaren Elisabeth Persson, brorsdotter till ägarna av restaurangen, just nu ställer ut föremålen. Du hittar den i utställningen Grejen med Göteborg på plan 2.

Det här hade min farbror gillat! Att ’Ett rum och kök’ visades upp så här!

Elisabeth Petersson, brorsdotter till Hans Pettersson

Bläddra i gästboken och menyn här!