Remanns högtidskläder

Området runt Järntorget är unikt i Göteborg. Här finns idag den blandstad som på senare år varit ett ideal i stadsbyggandet. Butiker, verksamhetslokaler, publika funktioner som bibliotek och kulturhus, kulturella näringar och bostäder, allt finns närvarande inom området. En av dessa verksamheter är Remanns högtidskläder där Roselynn och Zoya arbetar och driver företaget.

Hur länge har ni varit verksamma i området?
– Remanns har funnits som företag sedan 1948. Min far tog över det från en man som hette Simon Remann för 41 år sedan. Verksamheten har legat i den lokal där restaurangen Bombay ligger idag (Andra Långgatan 2) och även där den kinesiska butiken Forida´s ligger (Linnégatan 1). Så den har alltid legat i de här kvarteren. I just den här lokalen har den legat i 19 år, säger Roselynn.

Berätta om er verksamhet?
– Simon Remann var av judisk familj. Han föddes i Göteborg, men hans föräldrar var judar från Litauen. Han startade upp verksamheten 1948. Min man Michel Tavshan tog över för 41 år sedan. Michel hade tidigare en egen fabrik i Beirut i Libanon och jobbade som herrskräddare. När kriget kom flyttade han hit till Göteborg. Han jobbade på Volvo innan han startade en egen liten skräddarateljé på Prinsgatan. Där gjorde han ändringar åt till exempel Ted Bernhardtz, Tropps och Twins. När vi tog över så behöll vi namnet Remanns. I min släkt är alla skräddare, men de andra har döpt sina butiker efter sina barn, exempelvis Johans högtidskläder eller Elias Son Högtidskläder och Skrädderi. Men vi har kvar Remanns namn. Det gör oss unika eftersom han var välkänd i Göteborg, säger Zoya.

– I dambutiken säljer vi brudklänningar, festklänningar och tärnklänningar av olika märken. Det är ingen uthyrning. I herrbutiken hyr vi fortfarande ut. Vi har en sömmerska som utför ändringar på klänningar som är gjorda här, och vi kan även ta emot andra klänningar när vi inte har högsäsong. Jag och min bror har nu tagit över verksamheten från våra föräldrar, fortsätter Roselynn. 

Vad är det som gör att ni är verksamma i den här stadsdelen?
– Det är väldigt centralt. Människor lockas till Linnégatan eftersom det är en lite finare gata. Många känner till oss; när folk frågar vad man jobbar med och jag berättar om Remanns brukar de känna till oss, så vi är väletablerade här. Butiken har alltid legat i de här kvarteren, säger Roselynn.

Hur skulle du beskriva Järntorgsområdet?
– Det är som en egen, lite finare, stadskärna. Det är en av anledningarna till att kunderna lockas till vår verksamhet, att de gillar stadsdelen, säger Roselynn.

Hur har ni sett att området har förändrats under den tid som ni har varit verksamma här? Vad tänker ni om det?
– När det öppnas nya butiker här så går det inte så bra. Här i början på Linnégatan har mycket bytts ut. Det har kommit mycket salonger och annat som funkar. Linné är populärt med restauranger och caféer. Men klädbutiker, elektronik och inredningsbutiker har lagt ned, det byts ganska fort. Men Emmaus och Stajl har funnits länge i kvarteren. En förändring som har blivit bra är innergårdarna på Tredje Långgatan – de är väldigt fina och det är en hel del kulturarrangemang där, säger Roselynn.

Har ni någon berättelse eller särskild händelse från de här åren som ni varit verksamma här som säger mycket om karaktären i området?
– Den tidigare ägarens dotter bor i Israel, men hon kommer alltid in och hälsar på när hon är i Sverige. Hon är väldigt glad när hon kommer in och tacksam att vi har kvar namnet. Hennes fars arv lever vidare, berättar Zoya.

– Det är kul att ha en verksamhet som har en så lång historia, många känner till oss och blir rekommenderade hit. Kundkontakten är kul, många kommer hit och ger beröm, säger Roselynn.

Sömmerskan Snezana Ivancevic kommer in i pentryt och inflikar att hon vill lägga till en sak.
– Det här är den bästa arbetsgivaren i Göteborg. Jag har jobbat här i 2,5 år och jag känner mig som en del av familjen.

Text och foto: Vanja Larberg, utvecklingsledare stadsutvecklingsenheten.