RFSL Newcomers asylforum

tors 16 aug
Tid: 
10.00–16.45
Var: 
Göteborgs stadsmuseum

En heldagskonferens anordnad av RFSL Newcomers - nätverket för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända HBTQ-personer i Sverige. Vegansk/glutenfri mat serveras kostnadsfritt. I samarbete med Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet.
Konferensen hålls i Wallenstamsalen.

See the programme in english here. 

NCY Creates @ Asylforum 2018 i Göteborg 
NCY Creates är ett könsneutralt klädesmärke till för att stärka och inspirera queera communities i deras kamp för rättvisa. Alla intäkter går till Newcomers Youth fortsatta arbete. Kom och prova våra tröjor!

10:00-10:30
Öppningsceremoni
Talare: Jasminé Mehho, nationell samordnare RFSL Newcomers
Adam Alian, Samordnare Newcomers Göteborg
Deidre Palacios, vice förbundsordförande RFSL
På svenska och engelska.

10:45-11:45
Transrättigheter i den svenska asylprocessen
Föreläsning med transaktivisten Suma Abdelsamie, hålls på engelska. 

12:00- 12:30
Mat och mingel i museets foajé

12:30-13:30
Trovärdighetsbedömningar av HBTQ-personer i den svenska asylprocessen​
Migrationsverkets trovärdighetsbedömningar av hbtq-flyktingar grundar sig ofta på stereotypa och heteronormativa fördomar om hbtq-personer. De frågor som asylsökande tvingas svara på för att göra sin hbtq-identitet trovärdig är formulerade utifrån västerländska normer, förväntningar på och föreställningar om kön och sexuell läggning. 
Medverkande:
Aino Gröndahl, asyljurist och offentligt biträde för asylsökande hbtq-personer, RFSL 
Joakim Lundqvist, FARR
Tine Alavi, verksamhetsledare Newcomers Youth
Moderator: Ulrika Westerlund, fd förbundsordförande för RFSL och fd särskild utredare i utredningen Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner. 
På engelska.

13:45-14:45
HBTQ och troende
Panelsamtal om att vara hbtq-person och troende.
Medverkande: Cihan Arikan, RFSL
Benjamin Gerber, religiös tjänsteman, Judiska församlingen i Göteborg
Anna-Karin Caspersson, verksamhetsutvecklare på EKHO Göteborg
Moderator: Adam Alian, Newcomers youth
På svenska.

15:00- 16:45
Utställning: Så minns vi, finns vi – om hbtq, rasism & nazism
Visning för utställningen ”Så minns vi, finns vi – om hbtq, rasism & nazism” på Göteborgs stadsmuseum under RFSL Newcomers Asylforum, Europride och Reclaim Pride. Vi kommer också att ha en öppen Newcomers-träff samtidigt som utställningen. 

Utställningen är gjord av RFSL Newcomers Sjuhärad och visar 11 personer porträtterade och intervjuade av Amina Ndinda Mutunga och Stina Nilsson. Foto: Dmitrii Logvinenko och Viktor Andersson. Utställningen binder samman berättelser från Sverige idag med historiska vittnesmål från förintelsen. Även HALIB pride och Borås Stads Kulturförvaltning har varit med och skapat utställningen. Här delar hbtq-personer och allierade med sig av erfarenheter, reflektioner och vittnesmål kring hur nazistiska tankesätt eller rasistiska strukturer påverkar oss, här, idag. Utställningen innehåller också fakta och historiska berättelser från förintelsens tid. Välkomna till en manifestation i visuell form för allas lika värde med en påminnelse om att förintelsen och dess människosyn aldrig får upprepas.

Europride & Göteborgs Kulturkalas
Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet synliggör situationen för HBTQ-flyktingar och asylsökande i Europa. I samarbete med bland annat RFSL Newcomers, Afrosvenskarnas Riksförbund och MiM Kunskapscenter. Allt är kostnadsfritt!
Se programmet i sin helhet här!