Lilla Änggården

Kulturarvsdagen

Lilla Änggården
sön 10 sep
Tid: 
11.00-15.00
Var: 
Lilla Änggården

Efter nästan tre år av renoveringar och underhållsarbetet är det äntligen dags att smygöppna Lilla Änggården - Stadsmuseets sommarfilial i natursköna Änggårdsbergen. Där möter du ett välbevarat hem med möbler och föremål från tre sekler. 

Under Kulturarvsdagen erbjuder vi ett program för olika åldrar och intressen, för att lyfta både kulturen och naturen runt huset och trädgården. Ta chansen att lära dig fågelskåda, följ med på en promenad i Änggårdsbergen eller varför inte testa dina saftkunskaper? Allt är kostnadsfritt, men till en del av aktiviteterna är det begränsat antal platser och först till kvarn gäller. Varmt välkommen till Lilla Änggården!

Programmet genomförs i samarbete med Higab & Park- och naturförvaltningen Göteborg

Program 10 september

Natur och Kultur i Änggården
I år är det 100 år sedan Göteborgs stadsfullmäktiges beredning för Natur- och kulturskydd bildades. Beredningens uppdrag år 1917 var att undersöka: dels vilka platser i staden som för framtiden borde behålla sin natur, dels och vilka lämningar av gammal egendomlig kultur som var värda att bevara. Ta på dig bekväma skor och följ med på en vandring genom Änggårdsbergen. Promenaden leds av en arkeolog, en biolog och en byggnadsantikvarie som tillsammans beskriver Änggårdens kulturmiljö och natur. Promenaden tar cirka två timmar och sträcker sig över ca 3 km. På vägen från Lilla Änggården görs flera stopp där du får höra mer om till exempel den bebyggelse som finns i anslutning, om återplantering av träd som gjorts för att läka skogarna efter 1800-talets skövlingar samt om Änggårdens olika dammar och fornlämningar. Med andra ord olika lager och perspektiv på staden. Start och Slut vid Lilla Änggården.
11.00-13.00 

Dramatiserad visning
Följ med på dramatiserade visningar om Lilla Änggårdens historia. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.
11:00-11:45
13:00-13:45

Att börja fågelskåda
Kom och lär dig mer om fåglarna i Änggårdsbergen! Författaren Lena Ekstrand berättar vilka fåglar du kan få se här under olika årstider - och hur du lättare känner igen dem. I sin bok Inte bara en gråsparv har Lena Ekstrand skrivit 44 personliga porträtt av småfåglarna i Göteborgsområdet.
11:15-11:40
12:00- 12:25
12:45-13:05
14:00-14:25

Saftprovning
Vilken saft smakar bäst, luktar godast och har den vackraste färgen? Kom och smaka, lukta, känn och var med att kora Lilla Änggårdens bästa saft. Alla är välkomna!
12:00–12:45

Husvisning
Dagen till ära vill vi också öppna huset för husesyn som görs tillsammans med en museipedagog. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.
12:00–12:20
12:30-12:55
14:00-14:20
14:30-14:55

Skattjakt
Bröderna Sven och Carl har tagit och gömt lillasyster Emmys hemliga samling av fantastiska ting. Hjälp Emmy att klura ut klurigheterna och hitta hennes skatt.
14:15-15:00

Under hela dagen kan du dessutom lyssna till en dramatiserande musiker (Hanna Shermis), snickra en fågelholk tillsammans med Svenska Jägareförbundet i Västra Götaland eller passa på att fråga en bebyggelseantikvarie sådant som du alltid klurat på om hus.

På plats kommer också Clásico food truck finnas för alla hungriga.
Clásico är en argentinsk mobil deli med hållbarhetsfokus. Här erbjuds ekologisk, fairtrade och lokalt producerad mat. Menyn är baserad på fyllda knyten, burgare, oxfilé och vegetariska alternativ med argentinska smaker.