Göteborgs hembygdsförbund

Europas Brasilia – film och samtal 

Göteborgs hembygdsförbund
ons 17 apr
Tid: 
18.00-19.45
Var: 
Wallenstamsalen

I ett samarbete mellan Göteborgs hembygdsförbund och Göteborgs stadsmuseum bjuder vi in till en kväll om just hembygd. Kvällen inleds med visning av filmen Europas Brasilia och följs sedan av ett samtal med fokus på hembygd med filmens huvudperson Sagal Hussein från Hjällbo och Robert Berggren, ordförande för Göteborgs hembygdsförbund.  

Filmen börjar 18:00 och pågår i 65 min. Därefter börjar samtalet som pågår till ca 19.45. 

Om filmen Europas Brasilia 
Inspirerade av Le Corbusiers idéer om staden som en maskin, och estetiken från Brasiliens nya huvudstad Brasilia, försökte stadsplanerarna i Göteborg bygga en ny stad för 200 000 invånare, mitt ute i skogen. Ingenting blev som de hade planerat. Europas Brasilia berättar den episka historien om de nordöstra förorterna i Sveriges största industristad Göteborg. 

Sagal är en 19-årig boxare från Hjällbo. Hon kan inte tänka sig en bättre plats att växa upp på. Filmens kärnberättelse är hennes personliga resa. Ett collage av unikt arkivmaterial om Hjällbos historia, actionfylld boxning, hård träning samt intervjuer med förortens kritiker ur den akademiska medelklassen, som på olika sätt försöker förklara för Sagal varför förorten hon kommer ifrån är ett sådant misslyckande. 

Svenska Filmstudion grundades av filmregissörerna Carl Pontus Hjorthén, Martin Jönsson och regissör/producent Kalle Gustafsson Jerneholm och har sedan starten 2009 producerat ett tiotal långfilms- och musikdokumentärer i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television och Svenska Filminstitutet. Deras målsättning har varit att producera högkvalitativa dokumentärer för bred distribution. Filmerna har nominerats och vunnit ett antal internationella priser, och har blivit väl mottagna av både svensk och utländsk press. De har även arbetat med internationella samproduktioner och har representerat Sverige världen över på filmfestivaler samt på den internationella tv-marknaden. 

Se trailer här. 

Föreläsningssalen är utrustad med hörselslinga.