En olifant är ett signalhorn snidat av elefantbetar. Olifanten sägs ha sitt ursprung i Bysans och användes under medeltiden för att sammankalla soldater i strid.
Denna olifant har en latinsk inskription som lyder ”Heinrich av Hohenberg, abbot av Fulda, i herrens år 1350”. Hornet kom till Göteborgs museum 1933 och hade då enligt den tidigare ägaren funnits i Skara-trakten så länge folk kan minnas. Exakt när det här hornet är tillverkat är svårt att säga. Vissa experter menar att det är från 1300-talet, medan andra tror att det är en kopia från 1500-talet.
De här hornen användes ända in på 1400-talet. Senare ersattes de av liknande, men tillverkade av tjurhorn. Idag är handeln med elfenben förbjuden och elefanten fridlyst. Det får vissa att se elfenben som ännu mer åtråvärt och unikt. Varje år dödas 35 000 afrikanska elefanter av tjuvjägare.
Ett unikt föremål kan vara värdefullt av flera olika anledningar, men har gemensamt att det bara finns ett enda. Om det föremålet förstörs kan det aldrig ersättas.
6801
Olifanten
Olifanten är ett horn som är 60 centimeter långt. Den är gjord av en elefantbete och det syns. Färgen skiftar mellan elfenbensvitt, gulaktigt och mörkbrunt. Hornet är täckt med ett djupt skuret mönster som föreställer blad och växter. I den smala änden finns ett brunt munstycke att blåsa i. Runt den breda, öppna änden finns en text i tre rader, skuren så att bokstäverna står upp. Det är en latinsk inskription som på svenska lyder ”Heinrich av Hohenberg, abbot av Fulda, i Herrens år 1350”.
GM:14319