Efter en stor brand i Göteborg 1821 fick Gustaf Melin Allmänna brandförsäkringsdirektionens belöningsmedalj i guld för att ha räddat flera liv. Melin var en skeppsfurnerare, alltså en handlare som sålde förnödenheter till fartyg. Att någon med ett vanligt yrke fick en medalj var ovanligt. På medaljens ena sida finns kung Karl XIV Johans porträtt, på den andra inskriften ”För Medborgerligt Nit”. I eldsvådan som kallades Stigbergsbranden skadades Melins ben så svårt att han aldrig blev återställd. Han avled 1828, 50 år gammal.
Vissa symboliska föremål kan höja en persons status. Medaljer och ordnar är officiella utmärkelser som delas ut av ett lands statsöverhuvud, som en offentlig belöning. Mottagare tackar ibland nej, kanske för att de tycker att människor inte ska delas in efter status eller av andra politiska skäl. Eller för att de tycker att de själva inte behöver någon belöning.
Symboliska värden kan betyda väldigt mycket för de berörda. Föremålen symboliserar något immateriellt med stort värde. Det kan vara samhörighet inom en religion, ett land eller en rörelse, men också en händelse, en tro eller vissa värderingar. Det kristna korset, den muslimska halvmånen, nationsflaggor eller regnbågsflaggan är typiska exempel. Andra symboler är de halsdukar och tröjor som sportfans bär för att visa vilket lag de håller på.
Ibland är människor beredda att gripa till våld om någon inte respekterar ett symboliskt värde. Andra gånger görs allt för att provocera fram reaktioner genom att kränka just ett sådant värde.
6301
Serafimerordenskedja
En ordenskedja med blå kors och guldänglar om vartannat. Guldänglar kallas också serafimer. Kedjan hör till serafimerorden. Den tillverkades någon gång mellan 1845 och 1860 och är 133 cm lång.
6302
Kraschan
En kraschan är en ordensstjärna som fästs direkt på kläderna. Den är 7,9 cm i diameter och tillverkad av guld och silver. Den har åtta spetsar och en blå glob av emalj i mitten med texten ”IHS”, Jesus Människornas Frälsare.
6303
Serafimerordens riddartecken
Serafimerordens riddartecken som visas här är från ca 1859. Orden är 5,4 cm bred och gjord av guld och emalj. Den ser ut som en stjärna med fyra vita strålar som delar sig i två spetsar. På varje stråle finns ett kors. I mitten finns en blå glob med texten ”IHS”, Jesus Människornas Frälsare.
6304
Joseph Czapeks medalj
En rund medalj av guld med en bild av drottning Josefina på framsidan. På baksidan står texten ”TESSERA MEMORIAE” som betyder ”minnets skattkammare”.
6305
Johan Hanssons medalj
En rund medalj i silver med kung Karl XV:s porträtt på framsidan. Den har ett blått sidenband med gula kantränder. På baksidan står medaljens namn runt kanten i en cirkel: ”Nit och redlighet i rikets tjänst”. I mitten står mottagarens titel och namn.
6306
Per Olof Wahlunds medalj
En rund medalj i silver med kung Karl XV:s bild på framsidan och en ring överst. Baksidan är slät med en inskription i flera rader: ”Af konung Carl XV till Per Olof Wahlund för tjugo års trogen tjenst såsom Slottsknekt vid Stockholms Slott 1868.”
6307
Carl Johan Trolles medalj
En rund medalj av guld med en liten kungakrona på översta kanten. På framsidan finns kung Karl XV:s porträtt. På baksidan finns medaljens namn ”Illis Quorum Meruere Labores ”. Det betyder ungefär ”Till den som har gjort något bra och därför förtjänar den här”.
6308
Gustaf Melins medalj
En rund medalj i guld med en liten kungakrona på översta kanten. På framsidan finns kung Karl XIV Johans porträtt. På baksidan finns fågel Fenix som reser sig ur lågorna och texten ”För Medborgerligt nit”.
6309
Eric Janssons medalj
En rund medalj av silver som är tänkt att bäras kring halsen. På framsidan finns kung Karl XIV Johans porträtt. Medaljen är 3,7 cm i diameter. På baksidan står texten ”Kungliga Västmanlands läns Hushållningssällskaps belöningsmedalj till Eric Jansson i Ersbo för odlingsflit och idoghet”.
6310
Spinnslöjdsmedalj
En rund belöningsmedalj av silver från 1761. På framsidan finns kung Adolf Fredriks och drottning Lovisa Ulrikas porträtt. På baksidan finns en kvinna i ett stugrum som sitter och spinner vid en spinnrock. Runt medaljens kant står det: ”Till heder för den qvinna som fint och snält kan spinna.” Snält betydde på den tiden snabbt och duktigt.
6311
Minnesmedalj
En rund medalj av guld. På framsidan finns kung Fredrik I:s porträtt. På baksidans kant står texten ”PROCERES CUM PRINCIPE NECTIT” som betyder ”en förenar de främste med fursten”. I mitten, inom serafimerkedjan, finns en latinsk text som betyder ”Kungliga Serafimerorden återställd i kungens 73:e levnadsår”.
6312
Lars Monténs medalj
En rund medalj av guld som är cirka 5 centimeter i diameter. På framsidan finns kung Fredrik I:s porträtt. Här står texten ”Kungliga Serafimerorden återställd i kungens 73:e levnadsår” på latin. Medaljen gjordes till minne av Kungliga Serafimerordens instiftande. Den här typen av medalj är den finaste medaljen som den svenska kungen kan dela ut.
6313
Fredrikshamnsmedaljen
En oval medalj av guld med bärögla upptill. Framsidan visar en segergudinna med fladdrande kläder och en lagerkrans i vardera handen. Hon står längst fram på ett erövrat ryskt fartyg, med en svensk flagga. På fartyget ligger den strukna ryska krigsflaggan. Att ”stryka flagg” betyder att ge upp.
6314
Svensksundsmedaljen
En oval medalj av guld med bärögla upptill. Den är 2,1 cm bred och 4,1 cm hög. Framsidan visar en segergudinna med fladdrande kläder och en lagerkrans i vardera handen. Hon står längst fram på ett erövrat ryskt fartyg med en svensk flagga. På fartyget ligger den strukna ryska krigsflaggan. Att ”stryka flagg” betyder att ge upp.
6315
Faddertecken
En oval medalj av guld. I mitten finns kung Gustav III:s porträtt, i en ram runt finns en lagerkrans. På baksidan står texten : ”Gifvet av K. Gustaf III till Borgarest. Taleman Carl Fr. Ekeman, Fadder till Svea Rikes Kron Prints Gustaf Adolph, den 10 Nov- er 1778”.
6316
Guldmedalj för medborgerlig förtjänst
En rund medalj av guld. På framsidan finns kung Carl XIV Johans porträtt. På baksidan står texten ”FÖR MEDBORGERLIG FÖRTJÄNST” inuti en lagerkrans. Medaljen är 5,6 cm i diameter. Medaljen delades ut till den brittiske medborgaren D. Fraser i Motala 1834, för tillverkning av motorer till svenska flottans första ångfartyg, Gylfe.
6317
Minnesmedalj i etui
En rund medalj av guld. På framsidan syns kung Fredrik I. På baksidan finns olika verktyg, bland annat en slägga och en tång. Medaljen tillverkades först till minne av ”Jernkontorets erhållna privilegier” 1747. Just det här exemplaret är troligen från 1860-talet.
6318
Joseph Czapeks enskilda medalj
En rund medalj av guld. På framsidan finns kung Oskar I:s bild med texten ”minnestecken” på latin, inuti en lagerkrans. På randen, alltså myntets kant, finns mottagarens namn: ”Josepho Czapek. Musices Directori.”
6319
Joseph Czapeks medalj Litteris et Artibus
En rund medalj av guld. På framsidan finns kung Carl XV:s bild. På baksidan står den latinska texten Litteris et Artibus, som betyder ”För vitterhet och konst”. Medaljen delades ut för framstående konstnärliga insatser. Den här tilldelades musikdirektören Joseph Czapek år 1860.