6200

Människo­värde

Utställningsmonter med en stjärnformad medalj ovanför rött tyg med ett porträtt av Carl von Linné i bakgrunden

Bordsuret från sent 1600-tal och kandelabrarna från tidigt 1800-tal är brännförgyllda. Det var en teknik som användes för att förgylla föremål. Ytan penslades med kvicksilver och guld. När blandningen hettades upp för att bearbetas bildade kvicksilvret giftiga ångor, vilket gjorde att hantverkarna blev sjuka eller till och med dog. 

Människovärde handlar om att alla är lika mycket värda oavsett vilka de är eller varifrån de kommer. Men genom historien har människor exploaterat andra människor, djur och markområden i sin jakt på makt, rikedom och status. 

Också i Sverige har hantverkare betalat med sina liv för att producera föremål, till exempel vid brännförgyllning. Metoden förbjöds i mitten av 1800-talet. Det kan ses som ett tidigt svenskt exempel på arbetsmiljölagstiftning – eller som ett exempel på hur lågt arbetskraften värderades. Det var billigare att hålla kunniga hantverkare vid liv än att lära upp nya. I 1700-talets Frankrike kunde till exempel fångar arbeta med brännförgyllning för att få sitt straff förkortat. 

6201

Förgyllda kandelabrar

Två brännförgyllda kandelabrar från cirka 1820- 1830. Varje ljusstake är för tre ljus. Nederst har den en kvadratisk kolonnfot, av brännförgylld brons. På kolonnfoten står en kvinna med vingar, iklädd antik dräkt.       

Se mer

6202

Förgyllt bordsur

Ett högt bordsur med brännförgylld yta. Uret är rikt graverat. Det har fyra fötter och påminner om ett torn med raka kanter.        

Se mer

Teckenspråk: Människovärde