2200

Värd sin vikt i silver?

Mark har varit en valuta i bland annat Tyskland, Finland och Sverige. Ursprungligen var mark en viktmåttenhet, cirka 210 gram, som användes för att väga ädelmetaller. Ett mynt gjordes av något värdefullt, som guld, silver, koppar eller järn. Om myntet var en mark silver skulle det också innehålla en mark silver.

Men myntens värde försämrades efterhand, eftersom många sänkte vikten genom att blanda in koppar i silvret. Under medeltiden var det här fusket inte ens en hemlighet. Riktigt silver och myntat silver blev två olika värden. På 1300-talet kunde betalningen vara antingen 100 mark vägt silver eller 500 mark i mynt. Folk räknade helt enkelt med att det bara var en femtedel så mycket silver i mynten som det skulle. Två hundra år senare var skillnaden ännu större, med 1 mark vägt silver eller 13 mark i mynt.

Kopplingen mellan vikten mark och mark som myntenhet försvann med tiden. Men det fanns silver i svenska enkronor ända fram till 1968. Då togs silvret bort, eftersom silvervärdet blivit högre än själva myntens värde. De nya mynten tillverkades istället av en blandning av koppar och nickel. Från och med 2016 görs de av stål med koppar runtom.

2201

Silvermark

Runda silvermynt värda 1 mark.

Se mer

Teckenspråk: Värd sin vikt i silver