2100

De första pengarna i Sverige

De första pengarna i Sverige kom från andra länder för ungefär 2000 år sedan. Romerska mynt och bysantinska mynt, frankiska och arabiska … Under hela den tiden vägde svenskarna mynten, och behandlade dem som vilka silver eller guldstycken som helst. Om det behövdes mindre bitar för betalningen klipptes de helt enkelt itu.

De första svenska pengarna gjordes omkring år 1000, på vikingatiden. De beställdes av en kung som kallades Olof Skötkonung. Det var alltså kungar och drottningar som bestämde vilka mynt som skulle tillverkas, hur de skulle se ut och vad de skulle vara värda.

Eftersom mynten användes och spreds i hela landet använde kungarna dem till att berätta om vem som var kung och över hur stort land. Olof Skötkonung hade ett kors på baksidan av sitt första mynt. Det varför att säga att Kristendomen var Sveriges nya religion. De som kunde tillverka pengar och som gjorde kung Olofs mynt kom från England. Där kallades mynten för pennies. På svenska blev det penningar. Penningar blev pengar, som vi fortfarande säger.

Samma engelsmän som gjorde de första svenska mynten gjorde mynt till Danmark och Norge också. Med samma bilder som de använt i England: en bild på den engelska kungen. Men de skrev i alla fall de svenska, danska och norska kungarnas namn.

2101

Sveriges
första mynt

Ett av de första svenska mynten, en penning. Det

är ett runt silvermynt som Olof Skötkonung lät göra

någon gång mellan år 995 och 1018.

Se mer

2102

Fyrungas silverskatt

1951 upptäcktes en skatt i Fyrunga på Varaslätten

i Västergötland. Bonden Bruno Carlsson hade plöjt

sin åker och fick se något som glimmade i jorden.

Se mer

Teckenspråk: De första pengarna i Sverige