Alla nyheter 18 november 2021

Ingo-samling ställs ut i publikens monter

Fyra plånböcker med Ingo-motiv

Plånböcker i skinn med Ingo-motiv är bara några av alla de föremål som visas just nu i publikens monter.

Publiken har fått en alldeles egen monter i Stadsmuseets 1900-talsutställning Grejen med Göteborg. Här kan göteborgarna lämna önskemål om att ställa ut egna föremål som de tycker fattas i utställningen och som berättar något om 1900-talet. Just nu visar göteborgaren Stefan Tolinsson upp sin imponerande Ingo-samling, som rymmer allt från ölunderlägg och plånböcker till boxningslegendarens hopprep.

I juni 1959 blev Ingemar ”Ingo” Johansson från Göteborg världsmästare i boxning. Tre miljoner svenskar följde matchen via sina radioapparater och gladdes när den 26-årige stensättaren från Göteborg knep världsmästartiteln från Floyd Pattersson.

Ingemar ”Ingo” Johansson – en göteborgsk ikon

När det rådde som mest Ingo-feber i Sverige tillverkades allt från slipsar och pennor till askfat och fingerborgar med Ingemar Johanssons namn och ansikte på. Vissa produkter var från början menade för samlare och var en hyllning till Ingo. Andra hade kanske inte så mycket med honom att göra, mer än viljan att låna lite strålglans från en omåttligt omtyckt person.

I publikens monter ställs personliga föremål ut som är kopplade till 1900-talet. Här ser vi delar av Stefan Tolinssons Ingo-samling. Överst syns bland annat Ingemar Johansson och Floyd Patterson förevigade i keramik av Tore Borg. På mittenhyllan tronar Ingos hopprep som han tränade med. Foto: Göteborgs stadsmuseum

En samlare av rang

Stefan Tolinsson hade hunnit bli 21 år innan han första gången hörde talas om Ingemar ”Ingo” Johansson.

– Va! Har vi haft en världsmästare i tungviktsboxning? Från Göteborg?

Samma dag började han samla på allt som rör Ingemar Johansson. Det som visas i publikens monter på museet är bara en liten del av Tolinssons Ingo-samling som täcker stora delar av hans hem. Och delar av Idrottsmuseet i Kviberg, i östra Göteborg.

Publikens monter hittar du i utställningen Grejen med Göteborg på plan 2.