Stadsvandra med Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet Akvariet håller stängt för renovering, men erbjuder fortfarande sina populära stadsvandringar utomhus! Följ med genom olika epoker och gatuhörn och betrakta staden ur olika perspektiv.

Stadsvandringarna ingår i museernas årsbiljett eller aktuell dagsbiljett som visas upp i samband med vandringens start. Biljettköp görs på Stadsmuseet innan vandring och kan ej göras på plats. Föranmälan krävs. Anmäl dig via Stadsmuseets reception/telefon: 031-368 36 00. Begränsat antal platser.

Enklare högtalarutrustning. Kullerstensgator förekommer.

Torsdag 16 maj, 18.00​
Lag & ordning i Majorna
I Majorna låg förr sjömanskrogarna tätt och nöden var stor. När stadsdelen anslöts till Göteborg blev det ordning: gator rätades ut och krogar försvann. Följ med på en vandring genom en stadsdel som förändrats. Start vid Stigbergstorget utanför Gathenhielmska huset, Stigbergstorget 7, mål: Chapmans torg 1. Längd: 90 min. Uppvisa museernas årsbiljett eller aktuell dagsbiljett. Föranmälan på Stadsmuseet.

Torsdag 13 juni, 18.00
Kyrkogårdsvandring
Sjökapten, lotsänka, ångbåtsmaskinist, kakelugnsmästare; ett samhälle avslöjar sig ofta på kyrkogården. På den här kyrkogårdsvandringen lär du dig tyda Majornas särprägel med sin sjöanknytning och du får veta mer om vad gravstenarna säger om samhället – förr och idag. Start och mål: Mariebergskyrkogårdens entré, korsningen Mariebergsgatan/Galateagatan. Längd: 60 min. Uppvisa museernas årsbiljett eller aktuell dagsbiljett. Föranmälan på Stadsmuseet.

Torsdag 11 juli, 18.00
Klippans kulturreservat
I 200 år var Klippan och Majorna Göteborgs hamndistrikt. När ångkraften kom flyttades hamnen längre in mot centrum. Istället växte ett brukssamhälle upp kring tillverkningen av socker och porter. Vi besöker bland annat porterkaret, Gamla Älvsborgs slott och Ostindiska kompaniets hus. Start och mål: Sjömagasinet, Adolf Edelsvärds gata 5. Längd: 60 min. Uppvisa museernas årsbiljett eller aktuell dagsbiljett. Föranmälan på Stadsmuseet.

Torsdag 8 aug, 18.00
Amerikabiljetten
Lär känna några av de personer som emigrerade från Sverige till Amerika. Vilka förhoppningar bar de på och hur gick det för dem som inte kom iväg? Start bakom Tyska kyrkan, Köpmansgatan 5, mål: Packhusplatsen. Längd: 90 min. Gratis, ingår i Gothenburg Culture Festival. Föranmälan på Stadsmuseet.

Torsdag 5 sep, 18.00
Livet vid älven
En stadsvandring vid och på vatten. Vi utforskar älvens historia från 1500–tal till idag i en tur som går från Klippan via Älvsnabben till Lindholmen och Slottsberget. Vi vandrar till fots mellan Slottsberget och Lindholmen, så var beredd på lite motion. Start vid Sjömagasinet, Adolf Edelsvärds gata 5, mål vid hållplats Slottsberget, Kölsträckningen. Längd: 90 min.
Uppvisa års- eller dagsbiljett. Föranmälan på Stadsmuseet. Obs! Västtrafik–biljett på Älvsnabben ingår ej!