Göteborgs historia på 20 minuter (nästan)

2021 fyller Göteborg 400 år. Stadsmuseets pedagog Daniel Finnholm tar tillsammans med kollegan Håkan Strömberg sig an uppdraget att redovisa 400-års historia på 20 minuter (nästan)! Under tio avsnitt får vi följa med på en resa från dåtid till nutid och slutligen framtid.

Programledare: Daniel Finnholm, pedagog, och Håkan Strömberg, historiker och pedagog på Stadsmuseet.

DEL 1: STADEN GRUNDAS
Hur började allt? När grundades Göteborg och vad låg här innan? Allt detta och lite till i första delen av Göteborgs historia på 20 minuter (nästan).

DEL 2: DEN PERFEKTA STADEN
Vem var Dirtje? Vad är en idealstad och varför ville Göteborg bli den perfekta staden? Håkan Strömberg åker tillbaka till 1600-talet och berättar om de första göteborgarna och om varför staden ser ut som den gör.

DEL 3: STADENS MURAR
I del tre av Göteborgs historia på 20 minuter får vi veta mer om när Göteborg verkligen var en borg. Varför blev en fyraåring kung och vad hade Kronhuset för betydelse i staden? Daniel Finnholm berättar mer!

DEL 4: KAPARNA
Håkan Strömberg tar oss med ut bland 1700-talets sjörövare. Vi får lära känna Ingela Olofsdotter och Lars Gathenhielm och tar reda på om sjörövare och kapare är samma sak. Se mer i fjärde avsnittet av Göteborgs historia på 20 minuter (nästan).

DEL 5: OSTINDISKA KOMPANIET
Vi fortsätter resan genom 1700-talet! Den här gången är vi utanför Ostindiska huset där Göteborgs Stadsmuseum ligger. Det här var en gång högkvarter för det Svenska Ostindiska kompaniet som bildades 1731. I femte avsnittet av Göteborgs historia på 20 minuter (nästan) berättar Daniel Finnholm mer om kompaniets historia och de många resorna som gjordes till Kina.

DEL 6: INDUSTRISTADEN
Hur blev Göteborg en industristad? Var kommer idén om fabriker från? Daniel Finnholm berättar om när 1800-talets industriboom kom till Göteborg. 

DEL 7: EMIGRATIONEN
Hur kom det sig att så många svenskar flyttade till USA i mitten på 1800-talet? Vilka var det som lämnade landet? Håkan Strömberg rapporterar från dåtidens epicenter för emigration i Göteborg.

DEL 8: VARVSSTADEN
Mellan 1915-1960 hade Göteborg sin storhetstid som varvsstad. Mängder av skepp tillverkade i Göteborg seglade på världens hav och stadsbilden förändrades med sina stora kranar och dockor. Men vad hände egentligen sedan? Daniel Finnholm tittar närmare på Göteborg som varvsstad.

DEL 9: DEN VÄXANDE STADEN
I den nionde och nästsista delen av Göteborgs historia på 20 minuter befinner sig Håkan Strömberg i Bergsjön där han berättar om hur Göteborg växte och expanderade under 1900-talet.

DEL 10: NUTID-FRAMTID
I det allra sista avsnittet av Göteborgs historia på 20 minuter (nästan) berättar Daniel och Håkan om stadens senaste decennier och funderar över framtiden.