Eness Frisersalong

Området runt Järntorget är unikt i Göteborg. Här finns idag den blandstad som på senare år varit ett ideal i stadsbyggandet. Butiker, verksamhetslokaler, publika funktioner som bibliotek och kulturhus, kulturella näringar och bostäder, allt finns närvarande inom området. En av dessa verksamheter är Eness Frisersalong som drivs av Enes Talic.

Hur länge har du varit verksam i området? 
I 25 år. Men frisersalong har det varit i lokalen sedan 1 november 1932. Salongen öppnades av en man som hette Thure Roswall. Efter honom tog hans lärling Erik Midensten över, och sedan började jag här 1995. Det är stans äldsta salong som har kvar den gamla inredningen.

Berätta om din verksamhet?
Jag klipper och barberar. Affärsfolk kan komma in som behöver se representabla ut. Ibland händer det att jag gör hembesök om kunderna inte orkar komma in till stan, om det är vinter och halt och de är rädda att gå ut. Eftersom verksamheten har legat här så länge så har jag en gammal trogen kundkrets. Det är en traditionell miljö. De äldre kan vara rädda att gå in på moderna ställen. Det är viktigt att kunderna känner sig som hemma. 95 % av mina kunder är stammisar. Utan mina kunder är jag ingenting. Man måste serva och glädjas åt om det går bra för dem. Det är roligt att klippa barn som några år senare kommer in och är kirurger eller advokater. Verksamheten gör att man kommer dem nära. Jag kom hit 1993 från Bosnien och kände ingen, nu är min verksamhet som en magnet. Många som idag har salonger på andra ställen har varit lärlingar här.

Vad är det som gör att du är verksam i den här stadsdelen?
Järntorget är en centralpunkt i stan, det är en känd plats, precis som Linnégatan och Andra Långgatan. Det är så mycket liv på de gatorna, och många turister. Många som åker färjan droppar in här, tyskar, danskar eller norrmän. De klipper sig här och de gillar att ta mycket bilder. Sedan är förstås det faktum att det varit en frisersalong här sedan 1932 viktigt.

Hur skulle du beskriva Järntorgsområdet?
Jag tycker själv att det är den finaste stadsdelen i Göteborg. Här finns tillgången till vattnet och fina gamla gator. Haga och Slottsskogen är nära, och gamla Masthugget med sin utsikt. Det är också nära till centrum.

Hur har du sett att området har förändrats under den tid som du har varit verksam här?
Vad tänker du om det?

På 90-talet låg det många tomma och slitna lokaler häromkring, särskilt här på Första Långgatan. Det berodde nog på den ekonomiska krisen. Men nu är det uppfräschat. Det kommer att bli ännu bättre när man bygger nytt också, staden växer och vi blir fler och många platser står outnyttjade, det är bra att det byggs. En del verksamheter påverkas av att människor handlar på nätet, men min verksamhet kommer inte att påverkas av det. Här har jag hantverket och det sociala, folk vill komma och prata, det kommer fortsätta vara så.

Har du någon berättelse eller särskild händelse från de här åren som du varit verksam här, som säger mycket om karaktären i området?
De stora cheferna kan komma hit när de ska ha ett möte och säga – ”Klipp mig snyggt! Om det går vägen kommer jag med champagne.” Sedan kommer de in på eftermiddagen och säger – ”Tack vare dig gick det vägen” och ger mig Gula Änkan. Jag har också minnen från jul och nyår då det har varit kallt och jag har gjort hembesök hos äldre kunder som gjort sig fina inför högtiderna. Erik Midensten som hade salongen innan mig kommer in ibland. Han kan säga – ”Du har förlorat två kunder” – då har han läst dödsannonserna och sett namn på stammisar. Ingo klippte sig här i början av 50-talet när han jobbade som stensättare. Jag kan ha studiebesök av unga tjejer som ska bli frisörer och som inte sett riktiga knivar innan de kom hit.

Text och foto: Vanja Larberg, utvecklingsledare stadsutvecklingsenheten.