urbanum

Så här kom jag till stan

Berättelser av boenden i gamla Landala innan det revs.

ulla-britt från fagersta

Jag är född och uppvuxen i Fagersta. Sen flyttade jag därifrån till Gamlestaden och efter det till ett rum och kök i Landala. Min fästman är född i huset och har bott här hela sitt liv. Min svärmor bor i samma svalegång. Henne träffar jag varje dag. Vi hjälps åt med barnen som är fyra och tre år gamla. Jag, barnen och min fästman som jobbar som lagerbiträde sover alla i rummet. Det finns inga andra barn i området nu. De leker alltid här på gården ensamma.

Inga förbättringar av lägenheten har skett sedan vi flyttade in. Tvätten skickar vi bort men en del kokar vi på gasköket. Mattorna skurar vi i källaren. Vi har inga svårigheter med hygienen. Det går bra att hålla sig ren här.

Vi bor helst kvar här. Det är jättetrivsamt. Det blir konstigt att flytta, det är fritt här. Det är inte så farligt med bråken. De märker man inte så mycket av.

Torsten från småland

Jag är född i Småland. Min mor kom från Tole församling i Hallands län, min far var stenarbetare från Egby i Skaraborgs län. Vi flyttade många gånger på grund av hans yrke när jag var barn. Vi var fyra barn i familjen. Jag och min fru flyttade in i bottenvåningen i det här huset men lägenheten var kall och efter några år flyttade vi högst upp i samma hus. Vi har inte några barn. Min far var vicevärd hela tiden han bodde i huset. Jag hjälpte honom så småningom och tog över när han dog. Mamma var kokerska före hon gifte sig och sen gick hon bort vissa dagar ”på tvätt” hos olika familjer: Marks och de förnäma i Lorensbergsområdet. Hon hade 4-5 kr om dagen och arbetade ofta 12 timmar om dagen.

Först var jag springpojke en tid sen blev det lite av varje. Det var ena jävla år på 30-talet, då var det inte lätt. Jag var länge på stängselarbeten, sist var jag på en smedja och lagade pannor och sånt. En tid levde vi bara på min frus lön. Det fanns inget arbete att få för mig. Vi levde på 60 kr i veckan. Nu är hon städerska på Bäckakällan. Hon har städat för samma ägare i 12 år. Min fru har varit väldigt duktig på att hushålla och till att få det att gå ihop. Annars hade det aldrig gått. Vi var förlovade i över 11 år innan vi gifte oss. Hon är född i Masthugget. Vi sover i kökssoffan båda två. Vi drar ut den om kvällarna. Det har vi alltid gjort.

Esther från dalsland

Jag är född i Gustavsfors, Torrskogs socken i Dalsland. Min far var handlande. Två bröder bor kvar där. Jag kom till Göteborg 1915 och arbetade som sömmerska på Göteborgs Skrädderi AB, en tid var jag på Valerius Hansson. Jag lärde först skrädderi hos Wettergrens.

Jag har alltid varit intresserad av hattar och sytt på egen hand. Jag gick förbi kortvaruaffären Ann-Maries Modemagasin och ville lämna egna hattar jag sytt på fritiden till försäljning. Ägarinnan sa att det inte var någon idé. Då tog jag hem hattarna till Dalsfors och Ed där jag hade rättigheter att sälja. Bröderna hade byggt upp en liten affär åt mig där. Det gick ganska bra den sommaren. Jag tog 1,75 för hattarna. Annars jobbade jag på Berlin vid den tiden och ändrade kostymer där.

1936 övertog jag kortvaruaffären. Jag har varit ensam i företaget hela tiden. Hade hjälp med bokföringen, annars gjorde jag allt själv. En del hattar köpte jag in, en del köpte jag som inte var kuranta och ändrade dem lite. En del har jag gjort helt själv. Men det har inte blivit så mycket under den sista tiden. Jag har varit sjuk i flera omgångar och legat på Sahlgrenska. Jag har starr i ögonen.