Blogg

Urbanum

Vilse i Gullbergsvass

Till fots från Nisseterminalen med riktning mot Gullbergsvass är det lätt att få en känsla av en förstärkt verklighet utan att behöva leta efter en enda Pokemon. Längs ett plank som är en kuliss kommuniceras att ”om några år är det här mitt i stan”. En text i ett fejkat skyltfönster berättar att snart går 15 000 personer på afterwork just här. En dörr som inte leder någonstans har en porttelefon med namn på icke existerande personer. Utanför ”Brobaren” finns menyn som erbjuder ”Algsallad, insekter och älvfångad fisk”. Var är jag? Kommer det snart en stressad kanin springande klädd i väst? Heter jag Alice?

Jag fortsätter längs Stadstjänaregatan över den brusande Götaleden som snart ska täckas över ”när city ska växa ner till vattnet”.  En symfoni av korsande vägar, trafik och leriga partier som på andra sidan E 45:an möter grävskopor i full gång med att riva en kontorslokal med fasad av orange plåt. Det här området kallades på 1700-talet för Stadstjänareholmen och låg utanför vallgraven. En plats där dåtidens stadstjänare kunde hämta hö till sina djur. På 1800-talet dök den stridbare snickarmästare Hultman upp och byggde bostad, stall och ladugård på holmen. Efter det började platsen kallas Hultmans holme. Det historiska lantbruket är svårt att ana idag även om en skylt på stängslet vid Gulllbergs Strandgata lyder: ”Välkommen till en grön arbetsplats”.

Kolukten är försvunnen sen länge. Istället är det doften av tobak som kittlar i näsan. En kan tro att lukten kommer från den uppfixade Pagoden, Tobaksmonopolets gamla lagerhus. Men idag är Pagoden ombyggt till restaurang- och kontorshotell och lukten kommer i själva verket från snustillverkaren Swedish Match, i huset mitt emot. Att området främst varit bebyggt med industri och magasin hänger ihop med en havererad stadsplanstävling som hölls 1861. Då skulle det byggas kvarterstad här med kyrkor, skolor och planteringar. Det byggdes också några landshövdingehus för arbetarfamiljer inklämt i området, men bangården behövde allt mer utrymme. Den planerade staden kom aldrig till skott. Idag är platsen mest känd för klädbutiken Holmens Herr.

På en stortavla på butikens fasad avbildas en modern variant av hattmakaren, klädd i vit skjorta, mörk kostym och stilig svart hatt poserar han framför en Manhattanliknande stadssiluett. Är det RegionCity vi ser i bakgrunden? Själva sinnebilden för den nya djärva stad som planeras att byggas över centralen-området. Det slutgiltiga klivet då Göteborg lämnar den ruffiga hamnstadsidentiteten bakom sig för en urbanism vars främsta mål är höga hus och hög ekonomisk utveckling. Kanske funkar den bra ihop med tobakslukt. Eller vad säger du Alice - är allt bara en dröm?

/ Ylva Berglund