Blogg

Värdefullt

Värdefullt nominerat till "Årets utställning 2016"

Stadsmuseets utställning Värdefullt är en av tre finalister till priset "Årets utställning 2016". Ett pris som delas ut av föreningen "Forum för utställare". Att Värdefullt blivit nominerat det prestigefyllda priset är en glädjande nyhet för Stadsmuseet, som tidigare tilldelats både "Årets utställning 2013" (för utställningen Vi är romer) och "Årets museum 2014".

- Vi är självklart väldigt glada för att utställningen Värdefullt uppmärksammas med en nominering. Utställningen växte fram ur en önskan att visa föremål ur våra samlingar som har varit utmanande att ställa ut. Att kunna presentera delar av till exempel mynt- och medaljsamlingen som varit inlåsta i bankvalv ligger helt i linje med vårt uppdrag att göra kunskapen om göteborgarnas historia tillgänglig, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum.

Juryns motivering för nomineringen av Värdefullt lyder: 
"Utställningen Värdefullt gör det ovanliga att diskutera begreppen värde och ekonomi ur ett kulturhistoriskt perspektiv. I rummets 1700-talskaraktäristiska miljö skapas ett möte mellan tradition och nytänkande där tillgänglighet har blivit en del av rummets gestaltning. Utställningens berättelse, tillgänglighet och metod har utifrån ekonomi formats till en helhet där till exempel matematik används som ett pedagogiskt instrument. Unika föremål sätts in i en historiematerialistisk kontext och frågar vad det egentligen är som skapar ett gemensamt värde i samhället." 

De övriga nominerade är:  
History unfolds - Samtidskonst möter historia, Historiska museet, Stockholm
Textil kraft – Textilindustri här, där, då & nu, Textilmuseet, Borås 

Priset Årets utställning 2016 delas ut under Riksförbundet Sveriges Museer i Södertälje den 25 – 27 april 2017.

http://forumforutstallare.se/arets-utstallning
http://goteborgsstadsmuseum.se/utstallningar/vardefullt

/ Marie Wettmark