Blogg

Urbanum

Urbanum - Småländska flyktingar

Tusentals smålänningar flydde till Göteborg under andra hälften av 1800-talet. Svälten i de röda stugorna drev dem hit. Drömmen om ett bättre liv fanns i Amerika, men alla hade inte pengar att ta sig över Atlanten. Biljetten kostade en dryg årslön för en bonddräng. Några blev kvar och de sökte sig till varandra och bildade ett gille.

Fotbollspelaren Tobias Hysén som värvats av en kinesisk klubb säger så här i en intervju om sitt nya proffsliv i Kina: Det är lätt att dra sig till samma nationaliteter. Man vill ha folk man känner igen, framförallt vad gäller språket. (GP 6 dec-15)

Det gäller göteborgare och smålänningar såväl som flyktingar som kommer hit från Somalia, Syrien och Afghanistan. Vi söker trygghet i det bekanta. Bland våra släktingar, i kulturen, musiken och maten. Vi sluter oss samman och skapar sammanhang.

1873 bildades Göteborgs första invandrarföreningar Smålands gille för att medlemmarna skulle kunna träffas och minnas Småland. Från Skubbhult i Småland fraktade de hit sin föreningslokal. I Slottsskogen står den inredd i allmogestil med utdragssoffor och målade bonader. Ibland har föreningen öppet och säljer kaffe och ostkaka -invandrarmat från förr.

/ Sanja Peter