Blogg

Urbanum

URBANUM - JUST NU I STAN

Ett av Göteborgs sista arbetarfik är till salu. Efter 29 år som ansvarig för Smedjecaféet går Rigmor Johansson i pension. Nu letar hon efter två unga personer med friska idéer som vill ta över och driva det vidare.

Rejäl mat har länge serverats i lokalerna på Smedjegatan 5. Här har hungriga kommunalarbetare, byggjobbare och riksdagsmän blivit mätta i snart tre decennier. Göteborgs kändaste politiker Göran Johansson, hade sitt stambord vid dörren. Men nu är förändring på gång med hela fastigheten och med caféet som har kvar sin originalinredning.
– De tömmer hela innergården här utanför på folk. Redan nästa år börjar de med grundförstärkning av huset säger Rigmor.
Fastighetens nya ägare vill gärna att caféet drivs vidare efter att hon har slutat, men hyran kommer höjas. På tre år planeras en 50 % hyreshöjning för caféet.
– Jag har pratat med advokat. Jag tycker det är för mycket, säger Rigmor.
Ändå tror hon inte att det kommer vara problem att få verksamheten att gå runt i lokalerna. I framtiden räknar man med att betydligt fler människor besöker området. Visionen för stora Hamnkanalen är att den ska bli en mötesplats och resecentrum Stenpiren ligger i nära anslutning.

Arbetarfik i centrum är ovanligt i städer idag. Caféet har skapat trivsel och kontinuitet under snart hundra år. Men vad händer när Rigmor slutar – kommer falukorvsmackor finnas kvar på menyn?

 

/ Sanja Peter