Blogg

Urbanum

Tyck till om Karlastaden

En bit av stjärnhimmelen ligger på Hisingen. Men den har aldrig dragit några större blickar till sig - förrän nu när det blivit ett planområde för Karlavagnsplatsen. Serneke Group AB planerar att bygga Karlastaden här och ändra Göteborgs skyline för alltid med sitt 266 meter höga Karlatorn.

Under slutet av 1800-talet behövde Lundby mark för ny industri. Här ska byggas men det dröjer in på 40-talet innan det får fart med diverse kontor och industrifastigheter. De flesta verksamheterna har koppling till varven och hamnarna som Göteborgs Galvaniseringsfabrik som byggs här 1946-47 och Textilfabriken på Karlavagnsgatan 5 som tillverkade säckar för eldningskol.

I de gamla industrilokalerna med sitt centrala läge och sina låga hyror har det kunnat växa fram det som finns idag: Små och stora företag, kulturverksamheter som Gothenburg Studios AB, Truckstop Alaska och Studieförbundet vuxenskolan.  Det står att läsa i en rapport som gjorts av en projektgrupp i Älvstaden: Inventering av närings- och kulturliv på Karlavagnsplatsen med omnejd. I den citeras filmskaparna Gothenburg Studios varför de uppskattar kvarteret: ”Här finns en inspirerande miljö där lager av tid visar en historisk förankring som inte går att återskapa.”

Området är brokigt, dynamiskt och tillåtande. Proffs jobbar med amatörer, samarbeten med andra aktörer i området är vanligt. Här skapas kreativt kapital som ger näring till Göteborg. Äkta stjärnstoft, sånt som skapar både människor och städer.

Just nu finns möjlighet att tycka till om Karlastaden. Samrådutställningen ställs ut på Stadsbyggnadskontoret, Älvrummet och Älvstrandens bibliotek den 3 februari-15 mars 2016. Gör det. Tyck till.

För mer info om projektet: www.karlastaden.se