Blogg

Urbanum

Star Wars vid Marconigatan

Så var det färdigbolmat i Tratten. Panncentralen vid Marconigatan från 1963 ska rivas. När den var ny fick den pris för sin expressiva och tilltalande utformning. Skorstenen stack upp som en rymdsnabel i det nya bostadsområdet som byggdes här vid Dragspelsgatorna i Västra Frölunda. Under rekordåren levererade den värme till företag och 1600 bostäder. En hyresgäst minns fortfarande att lägenheten var varmare när Tratten fortfarande var igång. 

När Frölunda Torg skulle förnyas byggdes ett vindskydd för missbrukare bakom värmeverket. I det nya shoppingcentret var de inte välkomna men här fick de vara.

Tratten puffade på till mitten av 90-talet när den hamnade på avbytarbänken som reservanläggning men nu är det slut om rivningslovet godkänns. Men Kultur­förvaltningen hoppas att Tratten ska få vara kvar som byggnadsminne och få en ny funktion i stadsdelen. Den ingår i berättelsen om hur industristaden Göteborg växte fram och är en stilikon som kunde platsa i vilket avsnitt av rymdsagan Star Wars som helst. Har någon berättat för Han Solo? Och Chewbacca?*

*Han Solo och Chewbacca är huvudkaraktärer i Stjärnornas krig.

/ Sanja Peter