Blogg

Utställning

Mode och dräkt i London

Stadsmuseets konservator Anna Adrian bloggar om sin kursupplevelse på Victoria & Albert Museum i London.

I februari fick jag möjlighet att delta i kursen Curating Fashion and Dress anordnad av Victoria & Albert Museum i London. Kursen ingår i V&As internationella utbildningsprogram och vänder sig till personer som i sin yrkesroll arbetar med att ställa ut mode och dräkt i museisammanhang. Totalt var vi 21 deltagare från 13 länder runt om i världen. Som textilkonservator med stort fokus på just dräkt var detta en chans att få se och lära av intendenter och konservatorer vid ett av världens främsta modemuseer.

Huvudansvarig för kursen var Sonnet Stanfill, Senior Curator på V&As avdelning för Textiles and Fashion. För V&A har mode vuxit till en stor och viktig del av deras profil och de har varje år en stor modeutställning på programmet och medan kursen pågick var det Balenciaga – Shaping Fashion. Den utställningen var också fokus för en av kursdagarna då olika representanter för museet berättade om hur de jobbat med utställningen och det var väldigt intressant att få ta del av hela arbetsprocessen. Kursen var väldigt innehållsrik med föreläsningar och workshops från morgon till kväll, måndag till fredag. En av dagarna fokuserade på montering av dräkt vilket var något jag sett fram emot extra. Under ledning av deras textilkonservatorer och monteringsspecialister fick vi själva testa på att göra olika typer av montage.

Sammanfattningsvis var det en fantastisk upplevelse att få ta del av V&As stora kunnande och erfarenhet och få lära sig om hur man arbetar på V&A från så många olika infallsvinklar. Det var också väldigt roligt att träffa kollegor från så olika platser runt om i världen som arbetar med liknande saker som en själv.

/ Anna Adrian