Blogg

Urbanum

Kollektivet Högst upp vräks

Var kan nya tankar och idéer växa och få fäste? Pröva Högst upp – ett kollektiv på fjärde våningen utan hiss i en femrumslägenhet i centrala Göteborg. Här har det under decennier vuxit fram en frizon för kvinnor. I solidarisk anda har de delat på ansvar för matlagning och städ. Men nu kan det vara slut. Alla är uppsagda till den 1 februari 2017.

Är det Göteborgs äldsta kollektiv som upphör? Mycket möjligt. Det här lägenhetskollektivet kan ha anor från så tidigt som 1950-talet och huset är ännu äldre, byggt i slutet av 1800-talet. I en orenoverad paradvåning där originalinredningen finns kvar i köket och där el- och gasledningarna är dragna utanpå väggarna, har de boende känt sig fria. Inredningen är långt ifrån vår tids sterila ideal med vitt och fräscht. Här är högt i tak, originalfönster, vackra stuckaturer och väggarna är fyllda av affischer och klistermärken från flera generationer av kvinnor. Möbler är köpta på loppis och förr lär det ha funnits ett tillhörande vindsutrymme där nyinflyttade kunde plocka vad de behövde och ställa tillbaka när de flyttade ut. Ett återbruk som funkade i decennier.

Flera i Högst upp är studenter med kreativ inriktning men den främsta anledningen till gemenskapen har inte varit konst utan politik. Här har den feministiska kampen förts vid köksbordet. Människor har förändrat sina liv i det här kollektivet, mött kärleken, fått ny kunskap och gjort nya erfarenheter. En veritabel normverkstad där alla varit välkomna att tänka, tänka om och tänka nytt.

Kollektivet har inte bara varit viktigt för oss som bor här utan även för andra. Jag har kursare som tycker det är jätteviktigt att det finns en sån här plats i Göteborg, säger Anna som bott i kollektivet i ett år.

Just det hållbara i boendeformen är något som lyfts fram av Göteborg stad.  Kollektivboende och gemensamhetsboende är ett prioriterat mål i bostadspolitiken. Gemenskapen som alstras är socialt hållbar. Kvinnorna i Högst upp menar att boendeformen inte är en tillfällig lösning. I kollektivet bodde tidigare en småbarnsfamilj under flera år. Det är många som ser det som ett alternativ till livet i kärnfamiljen. I kollektivet finns ofta någon när du kommer hem efter dagens jobb eller studier. Någon som säger hej och undrar hur du haft det. Vardagen blir enklare när alla hjälps åt. Du slipper dubbelarbetet med ansvar för både arbete och hem.

Här blir vi en familj. Jag upplever samma trygghet här som jag en gång hade med mina syskon, säger Anna.

Men 1 februari kan det vara slut. Kollektivet ska vräkas på grund av stambyten. Hyresgästföreningen är inblandade i processen men utgången är oviss. Sammanhanget runt kollektivets köksbord är hotat men kampen för frihet, jämlikhet och systerskap fortsätter.

/ Ylva Berglund