Blogg

Urbanum

Industri med kaneldoft

Norra Högsbo industriområde är inget Andra Lång precis. Här breder lådformiga arbetsplatser ut sig på asfalten. Funktionella kontor och industribyggnader, angelägna bara för dem som jobbar där men anonyma för oss som inte har rätt passerkort. Men en titt i backspegeln berättar mer.

Bronsåldersrösen visar att det var populärt att begrava sina döda här. På 1300-talet var det en orolig gränsbygd mellan Sverige och Danmark. Men under hundratalsår var det här ett lantlig plats långt från centrum. Först efter andra världskriget blir det en del av Göteborg och då blir det fart i planeringen. Det nya är att planera och bygga stora specialiserade processanläggningar tydligt separerade från bostadsområdena. Bagerijätten Pååls (nuvarande Pågens) dominerar i industriområdet och blir ett landmärke med sitt gula torn. Hönökakan blir en storsäljare från start, men störst ändå är kanelgifflarna - Nordens mest sålda kaffebröd. Fikasuget sprider sig med kaneldoften flera kilometer från fabriken när gifflarna bakas i fabriken.

Musiker som Ulf Ekberg i Ace of Base och en av bröderna Herrey har arbetat här. I en låttext påstår Håkan Hellström att han jobbade i fabriken 1994 men det är nog mer dikt är verklighet. Varje dygn rullar lastbilar fullastade med bröd ut från fabriken via Olof Asklunds gata. En del av den vägsträckan har anor från 1500-talet. En gång gick den från Älvsborgsslott och vidare ut i Halland och Europa. En landsväg för handel och kommunikation, då som nu.

/ Sanja Peter