Blogg

Urbanum

Hotad mötesplats för yoga

Göteborgs Yoga Centrum på Smedjegatan är en institution i Göteborg. Kvinnan bakom är Leela G Hansen, certifierad Iyengaryogalärare som passionerat drivit arbetet i alla år. Hit har människor gått i snart tre decennier för att lära sig göra yoga korrekt och skonsamt men nu kan det vara slut. Kontraktet med fastighetsägaren går ut vid slutet av 2017 sen är planerna att det ska byggas lyxiga bostadsrätter i lokalerna.

Jag kom hit i januari 1990. Jag tror jag fick reda på att lokalen fanns till uthyrning av en av mina yogaelever. Jag hyrde det stora rummet till en början. Då fanns en akupunktör och en psykiater i rummen bredvid. När de flyttade utökade jag min verksamhet. Numera hyr jag hela våningsplanet med två stora salar för yoga.

Jag tycker det är speciellt att arbeta här mitt i det gamla Göteborg, i stans äldsta delar. När jag flyttade hit var fastighetsskötaren en äldre man som kunde massor om huset. Bland annat berättade han att garaget ute på gården hade varit häststallar. Han berättade också att förr var det mycket aktivitet som var kopplat till hamnen som märktes i det här kvarteret. Det har ju alltid varit en viktig del av Göteborgs näringsliv och på gatan bredvid fanns Göteborgs Handels och sjöfartstidning vars redaktör Torgny Segerstedt tog tydlig ställning mot nazisterna under andra världskriget.

Jag älskar att vara i de här lokalerna där det är mycket dagsljus och högt i tak. Ofta ligger yogasalar i mörka källarvåningar. Egentligen tänker jag att det är viktigare för mig och min personal än för deltagarna i våra yogaklasser som kanske kommer en till två gånger i veckan. Vi som jobbar här dagligen behöver vara där det är vackert. Jag jobbar många timmar varje vecka mer än en vanlig arbetsvecka eftersom min fritid och mitt arbete går ihop i ett.

Vi samarbetar i huset. När vi gjorde en ny reklamfilm om yoga anlitade vi en firma i huset. Nu har vi på gång en ny webbsida och har pratat med en annan som jobbar här. Ibland har vi gemensam gårdsförsäljning och så kommer det inbjudningar till vernissage och julfika ibland.

Göteborgs Yoga Centrum fungerar som en mötesplats för alla möjliga grupper i samhället. Det de har gemensamt är att de söker sig till yoga, men anledningen kan vara olika. Några kommer för att stretcha kroppen, andra kommer för att få redskap till att hantera stress, några kommer av allvarligare hälsoskäl. Jag tänker att vi sparar mycket sjukpenning till samhället genom att människor kan gå i yoga hos oss. En del hänger kvar efter sin klass och pratar lite. Vi har 35 klasser i veckan med 22 platser så ca 700 personer besöker oss varje vecka. 

Det här huset är enkelt men så vackert. Varje dag så gläds jag över att gå in det vackra trapphuset. Mitt kontrakt med den nye ägaren Grandab går ut 31 dec 2017. Sen vet jag inte vad som händer.

Leela G Hansen intervjuades av Ylva Berglund. 

/ Ylva Berglund