Blogg

Kulturmiljö

Signhild Hällers miniatyrvärldar får nytt liv

Som konservator ställs man många gånger inför spännande utmaningar särskilt om det som skall vårdas och lagas bara mäter några millimeter. Då får man utrusta sig med både tålamod och förstoringsglas.

Göteborgs stad har i sin ägo en stor samling fantastiska miniatyrmiljöer i skala 1:10, komponerade och donerade av konstnärinnan Signhild Häller. Under våren blev mitt uppdrag att skapa ordning och reda i inte mindre än 22 interiörer, där de stackars innevånarna under en längre tid varit klämda under nedfallna kristallkronor och omkullvälta skåp.

På golvet rullade köttbullar tillverkade av svartpepparkorn och det sköra porslinet var solkigt och smutsigt. Damernas frisyrer var rufsiga och deras handsydda sidenklänningar var skrynkliga. Det var en sorglig syn.

Jag tog hjälp av små specialmunstycken till dammsugaren, nål och tråd samt skalpell och tandläkarverktyg. Alla interiörer gjordes rena från damm och smuts och de sköra gardinerna monterades ner och plantvättades försiktigt. Trasiga kristallkronor träddes om och fick nya upphängningar.

Man förundras över detaljrikedomen och fantasin, och bjuds på ständiga överraskningar. Skåp och lådor innehåller broderade textilier, ljusen är handstöpta och i de pyttesmå inbundna böckerna kan man ta del av både Dickens och Voltaire.

Med hjälp av små bomullstops rengjordes de handmålade tallrikarna och utspridda delikatesser samlades ihop och arrangerades på faten. Under åren har miljöerna varit utsatta för ljus vilket gjort textilierna spröda och blekta. Färgförändringar syns tydligt då man vänder på mattor och tittar på baksidor och insidor på klädedräkter. Med hjälp av varm vattenånga kan skrynkliga sidenklänningar med skarpa veck återfå formen.

Vill du titta närmare på Signhild Hällers fantastiska miniatyrvärld så finns flera hantverksmiljöer utställda hos oss på Stadsmuseet, mittemot Faktarummet på plan 3. Ytterligare miljöer finns på Stadsbiblioteket medan 22 stycken fortfarande väntar på en lämplig placering.

Anna Billing-Wetterlundh,
Konservator