Blogg

Värdefullt

En värdefull fotografering

Klockan är strax efter nio på morgonen, en ganska kall men solig majmorgon. Jag är på väg till museets lagerlokal där vår stora fotografering ska hålla hus. I flera veckor har vi planerat och diskuterat hur kampanjbilden för utställningen Värdefullt ska se ut. Vi har anlitat ett fotografteam, Cooper & Gorfer, som inte bara är tekniskt skickliga utan som med sina kameror och efterarbete skapar konstverk. Det är nervöst och väldigt spännande.

Maja, vår projektledare har valt ut en KRONKÅSA som kampanjföremål. Det är ett säreget och mycket unik dryckeskärl från medeltiden som användes vid högtidliga ceremonier. För att skapa mer dramatik ville vi också använda en människa på bilden, någon som kan hålla i föremålet. Att hyra in en modell är uteslutet - museets föremålshantering kräver hög säkerhet och noggrann planering. Vi ställer därför frågan till Ida, en av våra intendenter på samlingsenheten. I efterhand är vi övertygade om att vi inte hade kunnat göra ett bättre val.

Ida är höggravid så det är extra viktigt att fotograferingen känns trygg. Under fotograferingen står en av oss på hennes högra sida, redo att ta emot henne vid illamående eller yrsel. En annan av oss står på hennes vänstra sida, redo att ta emot föremålet. Kan låta överdrivet, men detta gör att vi är extremt skärpta under fotograferingen vilket i sig skapar en speciell stämning. Sarah, vår fotograf, håller på med föreberedelser i timmar. Ida ska sminkas, hennes hår ska täckas med tyg, hon ska bära svarta handskar och flertalet ringar. Ringarna måste tejpas på undersidan av fingrarna för att inte skrapa föremålet. Därefter ska ljuset sättas, testbilder tas och föremålet plockas fram.

Idag syns vår kampanjbild på en rad ställen, bland annat som vepa på vår byggnad, i spårvagnar och i sociala medier. Varje gång jag ser bilden kan jag fortfarande känna kylan i luften när jag cyklade till fotograferingen. Jag minns fladdret i magen. Jag minns vårt första möte med Sarah då våra gemensamma idéer bara är försiktiga tankar. Jag ser alla ringar som ligger uppradade på bordet, placerade i rätt fingerordning. Jag ser Ida som står med sin tunga mage och håller kronkåsan med ett fast grepp. Hur hon vrider på huvudet, en millimeter i taget för att Sarah ska hitta den perfekta vinkeln. Jag minns den koncentrerade tystnaden som plötsligt avbryts när Sarah säger: jag tror vi har bilden.

/Marie Wettmark, kommuniktör för utställningen Värdefullt

/ Marie Wettmark