Samlingar

Axel von fersens sällsamma dosa

En dosa av guld med ornament av träd och inlagt hår för oss drygt 200 år tillbaka i historien till åren precis innan franska revolutionen och den hemlighetsfulla kärlekshistorien mellan den svenska greven Axel von Fersen och Frankrikes drottning Marie Antoinette.

ETT historiskT kärleksDRAMA

Marie Antoinette är en kontroversiell historisk gestalt som har skildrats i mängder av pjäser, filmer och böcker. Hon föddes som Maria Antonia Josepha Joanna av Habsburg-Lorraine i Wien i Österrike den 2 november 1755 som dotter till den tysk-romerske kejsaren Frans I av Habsburg-Lorraine och kejsarinnan Maria Theresia av Österrike.

Hon kom som 14-årig prinsessa till Versailles i arvfiendelandet Frankrike där hon gifte sig med den blivande Ludvig XVI. Som ung och utlevande prinsessa blev hon illa omtyckt av såväl det franska hovet som folket. Med sin extravaganta livsstil blev hon en symbol för hela den slösaktiga regimen i Versailles och Paris. År 1774 avled Ludvig XV och efterträddes av Ludvig XVI, och Marie Antoinette blev därmed Frankrikes drottning efter att hennes make bestigit tronen.

Vänsterprassel med revolutionen som fond

Den 14 juli 1789 utbröt den franska revolutionen genom stormningen av Bastiljen i Paris och oroliga tider väntade de närmaste åren i Frankrike. Men hur var det då med greven och den svenska diplomaten Axel von Fersen och Marie Antoinette? Hade de verkligen en romantisk affär? Marie Antoinette hade från omkring 1783 och framåt en nära relation med Axel von Fersen. Av den kvarlämnade brevväxlingen, som till stora delar finns bevarad, var det en romantisk relation.

Det har spekulerats i över 200 år bland forskare och det har förekommit många olika teorier om denna relation även var sexuell, och om Axel von Fersen eventuellt skulle vara far till hennes två yngsta barn Ludvig Charles och Sophie.

1792 avrättades Ludvig XVI genom giljotinering, och den 16 oktober 1793 hamnade även Marie Antoinette under giljotinen.

En lock av Marie Antoinettes hår?

I Göteborgs stadsmuseums samlingar finns ytterligare en pusselbit till historien om Marie Antoinette och Axel von Fersen. Vid en inventering av delar av museets samling tittade vi närmare på en dosa i guld med hår inlagt under glas som också visade sig innehålla ett brev. Enligt uppgifter i katalogkortet till det historiska föremålet kan det till och med röra sig om lockar från Marie Antoinettes hår.

Brev med ledtrådar

Dosan innehöll ett brev, som i transkribering lyder:

PM

I början af 1860-talet delgav mig herr Féron, chef för firman Möllenborg, att han af grefvinnan Augusta Gyldenstolpe tillhandlat sig diverse kuriosa, att deribland förefanns en snusdosa, som ej passade för hans affär, utan erbjöd mig att övertaga densamma.

Dosan hade grefvinnan ärft efter sin onkel Grefve Axel von Fersen och traditionen inom familjen berättade att den hårlock den innefattar hade Grefven erhållit af den olyckliga drottningen Marie Antoinette efter flykten till Varennes. Grefven hade låtit innefatta den af en berömd juvelerare i Palais Royal.

Må detta nu vara hur som helst, så representerar dosan ett högst elegant arbete såväl i smak som utföring.

Traditionen inom familjen berättade att den hårlock den innefattar hade Grefven erhållit af den olyckliga drottningen Marie Antoinette efter flykten till Varennes.

Brevet som låg i dosan.

Katalogkort med mer information

Katalogkortet till dosan innehåller följande information och beskrivning av dosan:

Dosa

H 3 cm, L 9,3 cm, Br. 3,7 cm

Av guld

Avlångt oval, med plant, fast lock (gångjärn på ena långsidan)

Plan botten och raka sidor. I locket och bottnen, som äro likadana, infällningar under glas i hår, utbrett och sträckt horisontalt tvärs över dosan. Hår och glas omramas i kanten av en guldlist med pärlstav (inläggningar av vit emalj). Samma pärlstav omger de ovala medaljonger av guld, vilka äro anbragta på mitten av dosans lock och botten. De prydas av träd (av pålagt, mörkbrunt färgat stoff) mot fint räfflad guldbotten. Dosans sidor är indelade i 4 fält med inlagt hår sträckt vertikalt tvärs över sidorna- under glas. Fälten skiljas åt av 4 pilastrar i guld med trädornament, av pålagt, mörkbrunt stoff. Dosans nedre kant samt lockets kant prydas av samma pärlstav i vit emalj som ovanpå locket och under bottnen. Dosan inuti med släta guldskivor.

Stämplad (se bild katalogkort), gjord i Paris av guldsmeden J.B Fouache 1774-80

Till dosans etui ( H. 3,8 cm, L 10 cm, Br 4,5 cm) av grönt ormskinn, avlångt ovalt med raka sidor och fast lock. På framsidan två knäppen. Klätt inuti med röd sammet och rött siden.

Säges ha tillhört Axel von Fersen, som i dosan låtit infatta en lock av Marie Antoinettes hår.

Testamenterad (år 1905) av herr Friedländer. Ur f.d konstindustriavdelningen.

A.P. 1934