Göteborgs garage: Om Volvo

Ons 24 januari 2024
Foajén
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år

Volvo– från ett fat kräftor till fabrik

Ett av Sveriges mest internationella och mest kända varumärken började en gång i liten skala. Två entreprenörer, Gustav Larsson och Assar Gabrielsson bär i början av 1920-talet på en idé och vision om en svensk bilindustri värd namnet. Med hjälp från SKF ska de komma att lägga grunden till en fordonsindustri som rullat fram i snart etthundra år. Från ett slumpmässigt möte över ett fat med kräftor 1924 till en fungerande fabrik på Hisingen, med första bilen levererad 1927.

Var byggdes prototyperna? Och hur nära var det egentligen att Volvo fick ett annat namn? Sören Nyeboe med 42 års anställning på Volvo varav de sista 7 åren som chef för Volvo Museum berättar den spännande och ibland överraskande historien om Volvos grundande och bakgrunden till världens äldsta Volvo som finns bevarad och utställd på Göteborgs stadsmuseum.

Utställd Volvo

Passa på att se världens äldsta Volvo i utställningen Grejen med Göteborg. Göteborgs garage är en ny föreläsningsserie med utgångpunkt i museets fordonsamling. Inför och i samband med föreläsningarna finns en unik möjlighet att se föremål kopplade till respektive programpunkt.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.