Aktivitet

Vikingatid från en västsvensk horisont

Tors 26 september 2024
13:00 – 14:00
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Boka
Google

Samhällsförändringar under skandinavisk vikingatid

Skandinavisk vikingatid (750–1050) var en tid som medförde stora samhällsförändringar under en period av 300 år. En familje- och släktbaserad samhällsordning som var organiserad i hövdinga- och småkungadömen utvecklades mot kungarikena Danmark, Norge, Sverige och den isländska fristaten.

Samhället hade en tydlig rangordning med hövdingar, stormän och högstatusfamiljer i toppen och ofria trälar längst ner på stegen. De huvudsakliga näringsformerna under den här tidsperioden var jordbruk och boskapsskötsel tillsammans med hantverk och handelsutbyte. Det pågick även en rörelse mot ett trosskifte, från den gamla asatron, den ”forna seden” ur ett kristet perspektiv, mot den kristna läran.

I det här föredraget kommer Elisabeth Arwill-Nordbladh, professor emerita i arkeologi vid Göteborgs universitet att ge exempel på samhällsförändringar som ägde rum. Utifrån några föremål från Göteborgs stadsmuseums samlingar, ett mynt, en täljstensgryta och ett krucifix berättar Arwill-Nordbladh bland annat om hur kvinnligt och manligt liv kan ha sett ut i Västsverige under vikingatiden.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Institutionen för historiska studier vid Göteborg universitet.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länk ovan. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se

Fler dagtid vardag

Alla aktiviteter
För närvarande saknas relaterade aktiviteter. Men håll utkik, programmet uppdateras löpande.