Göteborgs garage: Föredrag om Typhoon

Ons 21 februari 2024
Foajén
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år

Typhoon– en göteborgare på två hjul

Visste du att Göteborg har haft en lokal motorcykelfabrik? Mellan 1947 och 1954 tillverkades Typhoon-motorcyklar på Friggagatan 20 i Göteborg. Svenska Motorcykelfabriken Typhoon AB grundades av Berl Gutenberg, som av många är mest känd från den så kallade Husebyaffären. Trots företagets namn, Svenska Motorcykelfabriken Typhoon AB var det en sammansättningsfabrik som drevs. Ramar, stag och liknande delar tillverkades i Klarakvarteren i Stockholm av bröderna Östholm och motorn, Campus designades av Folke Mannerstedt som även låg bakom Husqvarnas racermotorer.

I detta föredrag berättar lokal- och motorhistorikern Claes Rydholm, författare till boken Göteborg på två hjul – cyklar, mopeder och motorcyklar 1868–2018 om Göteborgs enda renodlade MC-tillverkare – Svenska Motorcykelfabriken Typhoon AB.

Utställda motorcyklar

Göteborgs garage är en ny föreläsningsserie med utgångpunkt i museets fordonsamling. Inför och i samband med föreläsningen finns en unik möjlighet att se två Typhoon-motorcyklar i museets foajé.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.

Denna föreläsning är en del av den nya föreläsningsserien ”Göteborg garage”. Inför och i samband med föreläsningarna finns en unik möjlighet att se föremål kopplade till respektive programpunkt.