Sveriges första modeskapare – en hittills oskriven historia

Ons 20 april 2022
Hörsalen

Anna Bergman och Lotta Lewenhaupt. Foto: Cecilia Rainer, Thielskagalleriet

Augusta Lundin var den första framgångsrika skaparen av ett modehus i Sverige. Som arbetsgivare, modeskapare och entreprenör var hon modern och progressiv vilket gör att hon idag har en given plats i svensk mode- och kvinnohistoria.

När Anna Bergman och Lotta Lewenhaupt fick kontakt med privata samlare föddes idén till utställningen Augusta Lundin, Sveriges första modehus. I samband med utställningen har Bergman och Lewenhaupt även skrivit den första boken om Lundin, Augusta Lundin, Haute couture på svenska. Om detta och lite till berättar de i sitt föredrag.

Anna Bergman, scenograf och kostymtecknare som tidigare arbetat på Dramaten, har sedan 2008 arbetat med utställningar och skrivit böcker om scendräkter. Lotta Lewenhaupt, modejournalist och författare, har arbetat med mode sedan 1968 och skrivit flera böcker om mode.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Programpunkten ingår i entrébiljetten och genomförs i samarbete med Folkuniversitetet. Antalet deltagare anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer för allmänna sammankomster.

Om denna serie

I vårens onsdagsföreläsningar bjuder Stadsmuseet in författare som på olika sätt skrivit om teman kopplade till museets utställningar. Mat och krig, kvinnohistoria och svensk haute couture är ämnen som vi kommer att fördjupa oss i den här terminen.