Föreläsning: Svensk konfektionsindustri

I mitten på 1900-talet sydde svenska fabriker det mesta i klädväg: kostymer, klänningar, arbetskläder, korsetter och mycket annat. Denna konfektionsindustri var mycket framgångsrik och sysselsatte mer än 40 000 personer. Under 1970-talet raserades emellertid merparten av denna basindustri. Tillverkningen flyttade successivt utomlands och de svenska fabrikerna lades ner. Idag är det nästan omöjligt gå in i en klädbutik och hitta plagg som är sydda i Sverige.
Johannes Daun är fil dr i historia och 1:e antikvarie på Textilmuseet. I föreläsningen utgår han ifrån sin bok När man sydde kläder på fabrik och låter oss ta del konfektionsindustrins utveckling och avveckling med särskilt vikt på konfektionsindustrin i Göteborg, med exempel från bl.a. Wettergrens. När man sydde kläder på fabrik: Svensk konfektionsindustri cirka 1900–1980 gavs ut i november 2022 på Bokförlaget Daidalos.
Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Programpunkten ingår i entrébiljetten.