Queer onsdag: Workshop med Status Queer

Ons 2 november 2022
Studion
Included in the entrance ticket

We were there

In this workshop hosted by Status Queer, we will make fake historical objects to stand in for the missing evidence of norm-breaking lives from history. Together we will play, experiment and get in touch with who we are in our lives in this city.

LGBTQ+ is a modern phenomenon — but boundary-crossers, norm-breakers and diversity in sexual orientation & gender identity have been recorded throughout written history and across the globe. Our heritage is constantly being written and rewritten. It affects how we think about who we are and where we come from. But not all stories in our heritage were born equal. What survives has been filtered by the ableism, ageism, classism, queerphobia, racism, sexism and transphobia, which continue to plague our soceity today. Quite simply, our stories are often hidden, lost or never even recorded in the first place. But we were there. In this workshop series we are asking: what would Gothenburg’s museums look like if our stories were as proudly present as those of normative and powerful people?

Sign up for the workshop via the sign up form here. Workshop participants will need to pay for entry to the museum. Plan your visit here. Status Queer can offer economic support for their priority groups – read more about it here. This workshop will be held in predominantly English, but we will support Swedish speakers and you are very welcome to participate in Swedish!

We Were There is a collaboration between Status Queer, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Folkuniversitet and Röhsska Museet. Status Queer (Status Queer) is a non-profit using art & culture to build a more supportive, inclusive and intersectionally diverse LGBTQ+ community here in Gothenburg.

Text på svenska
HBTQ+ är ett modernt fenomen, men gränsöverskridare och normbrytare har på flera sätt dokumenterats genom historien. Hur skulle Göteborgs museer se ut om våra historier fanns representerade på samma sätt som dem från normativa och mäktiga personer? ”Vi var där” är en workshop av och med Status Queer där vi skapar våra egna, påhittade artefakter för att visa på normbrytande liv genom historien. Tillsammans kommer vi att leka, skapa och komma i kontakt med vilka vi är i den här staden. Workshopen ingår i entrébiljetten till museet. Status Queer erbjuder ekonomiskt stöd för att kunna delta för prioriterade grupper. Mer information hittar du här.

Platserna är begränsade, så vill du vara säker på att få plats går det bra att boka här. Workshopen kommer hållas på engelska, men vi kommer att hjälpa svensktalande personer och du får gärna själv delta på svenska!

Status Queer (Status Queer) är en ideell förening som använder konst och kultur för att bygga ett mer stöttande, inkluderande och intersektionellt hbtq+-community här i Göteborg.

Om Queer onsdag
På Queer onsdag lyfter vi kulturhistoriska frågor ur ett queert perspektiv och queera frågor ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Queer onsdag äger rum på Stadsmuseet den första onsdagen i månaden.

Det finns inga kommande aktiviteter