Aktivitet

Queer onsdag: Att synliggöra queera liv och drömmar

Passerat tillfälle
Ons 4 oktober 2023
18:00 – 19:00
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett

En litterär odyssé genom Göteborgs queera historia

”Vad är en homosaurus?”, ”Varför ville inte vikingarna vara arga?” och ”Vad är det egentligen för hemlighet som Tofslan och Vifslan har?” är frågor som bibliotekarierna Sebastian Lönnlöv och Olov Kriström kommer att ge svar på. Dessutom bjuds det på en litterär odyssé genom Göteborgs queera historia, med grabbar på glid, misstänkta mockaskor och lesbiska kollektiv.

Historieskrivningen om HBTQI-personer bygger ofta på juridiska och medicinska källor, vilket innebär att straff och sjukdom står i centrum. Vilka bilder av samkönat begär och könsnormsöverskridanden går det att hitta om en istället vänder sig till litteraturhistoriens mer eller mindre fiktiva skildringar? Och hur hittar den hugade läsaren ens fram till dessa skildringar, som alltför ofta har glömts bort och därför olästa samlar damm i bibliotekens magasin?

Bibliotekarierna Sebastian Lönnlöv och Olov Kriström berättar om Queerlit, ett databasprojekt som samlar och beskriver svensk skönlitteratur med HBTQI-tematik. Från 600-talets runstenar till dagens bilderböcker, skräck och feelgood synliggör Queerlit de föreställningar och drömmar om queera liv som litteraturen har erbjudit.

Smygstart 17.30

Redan klockan 17.30 smygstartar vi med att Bohusläns museum kommer och berättar om projektet Homoliv i Bohuslän och deras insamling av minnen och erfarenheter, av hur det är att vara homosexuell i Bohuslän idag. Projektledare Jienny Gillerstedt berättar mer om projektet, insamlingen och om hur du kan medverka med din berättelse för att tillsammans skapa ett mer jämställt historiemedvetande.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.

Fler i samma serie

Alla aktiviteter
Det finns inga kommande aktiviteter